Izvor: Radio 021, 18.Apr.2021, 13:46

Dve i po milijarde tiranosaurusa je živelo na Zemlji

Naučnici su prvi put napravili procenu koliko tiranosaurusa je tokom istorije hodalo našom planetom.

Broj do kog su došli je pomalo neverovatan – 2,5 milijardi tiranosaurusa je živelo tokom 2,4 miliona godina postojanja te vrste. Studija, objavljena u časopisu Sajens (Science), mogla bi da pomogne u daljim proučavanjima.

"Sjajno je što smo mogli da odredimo broj. Neki ljudi su me pitali koliko je naša procena slična ili različita od drugih. Odgovor je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ne znam, jer drugih procena do sada nije bilo", objašnjava Čarls Maršal, direktor Muzeja paleontologije na Univerzitetu Kalifornija.

Tim stručnjaka nije mogao da koristi ograničene fosilne tragove da bi procenio ukupnu populaciju, pa su koristili Damutov zakon. Po njemu se procena dobija odnosom između gustine naseljenosti i veličine, odnosno težine.

Koristi se u populacionoj ekologiji i uopšteno podrazumeva da što su životinje veće imaju manju gustinu naseljenosti na određenoj teritoriji.

Stručnjaci su onda uračunali prosečnu telesnu masu tiranosaurusa i uzeli za prosek 5.200 kilograma. Imajući to u vidu, izračunali su da bi ta vrsta imala gustinu naseljenosti od jednog primerka na oko 100 kvadratnih kilometara.

Sa ovim podatkom i utvrđenim geografskim područjem koje je vrsta naseljavala, došli su do toga da je oko 20.000 tiranosaurusa živelo u svakom trenutku tokom perioda postojanja te vrste na Zemlji. Onda su pomnožili taj broj sa brojem generacija, koji je dobijen tako što su za prosečan životni vek jedinke uzeli 19 godina i sa time podelili ukupan period postojanja vrste.

Tako su izračunali da je bilo oko 127.000 generacija tiranosaurusa što pomnoženo sa brojem od 20.000, koliko je svaka generacija brojala, znači da ih je ukupno živelo nešto više od 2,5 milijardi.

Autor: Axios, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.