Dunja Mijatović izabrana za komesarku SE za ljudska prava

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2018, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunja Mijatović izabrana za komesarku SE za ljudska prava

Parlamentarna skupština Saveta Evrope izabrala je danas Dunju Mijatović za novu komesarku Saveta Evrope za ljudska prava.

Mijatović, koja je iz Bosne i Hercegovine, do prošle godine je bila Predstavnica OEBS-a za slobodu medija. Komesar Saveta Evrope za ljudska prava do sada je bio Nils Mužnieks.

Mijatović će šestogodišnji mandat početi u aprilu, navedeno je na Tviter nalogu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ona je izabrana u drugom krugu glasanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na redovnom zimskom zasedanju PS SE dobivši 107 glasova što je bila relativna većina. Francuz Pjer-Iv le Bornj dobio je 103 glasa, a Slovenac Goran Klemenčič 19 glasova.

Dunja Mijatović je dobila više nagrada za rad na polju ljudskih prava, navela je PS SE. Komesar za ljudska prava je nezavisna institucija koju je 1999. ustanovio Savet Evrope za unapređenje ljudskih prava u 47 država članica. Među zadacima komesara je identifikovanje nedostataka u poštovanju ljudskih prava i olakšavanje rada institucija ombudsmana i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.