Izvor: Radio 021, 01.Mar.2021, 14:16

"Država tlači privatnike": Preduzetnici postavili četiri pitanja Kriznom štabu i Vladi o nelogičnim merama

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privatnika postavilo je četiri pitanja Kriznom štabu i Vladi Srbije, a u vezi sa ograničenjima i merama kojima su izloženi privrednici i ugostitelji.

Nakon odluke o skraćenju radnog vremena ugostitelja tokom proteklog vikenda, a u susret današnjem zasedanju Kriznog štaba, privrednici su svojim pitanjima ukazali i na neke nelogičnosti u sprovođenju mera:

1. Zašto zatvaranjem manjih objekata pravite još veće gužve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u onima koji ostaju otvoreni? Velikim trgovinskim lancima, pod izgovorom prodaje hrane, dozvoljena je prodaja svih vrsta robe, dok su mali trgovinski objekti onemogućeni da prodaju tu istu vrstu robe. U čijem je interesu da se uništava domaće preduzetništvo u korist stranih vlasnika kapitala?

2. Zašto se država odlučila da tlači privatne preduzetnike umesto da im pruži adekvatnu pomoć? Privrednicima je u proteklih godinu dana u više navrata ograničavano radno vreme uz zahtev da ispune dodatne uslove kako bi nastavili poslovanje. Umesto da se porezi, doprinosi, takse i ostali nameti smanje srazmerno ograničenjima oni su još i uvećani.

3. Po kojim kriterijumima su neki objekti rizičniji od drugih? Neprihvatljivo je proglašavanje ugostiteljskih objekata "leglom zaraze". Za takve izjave ne postoji medicinska studija niti logično obrazloženje jer znamo da zaraza može da se širi u autobusima gradskog prevoza, u fabrikama gde se radi i po tri smene, u novootovorenim gondolama, popularnim skijalištima, itd.

4. Zašto pravila ne važe podjednako za sve? Koliko prekršajnih prijava je pokrenuto protiv organizatora i lica koja nisu poštovala propisane mere prilikom imenovanja Patrijarha, prilikom otvaranja spomenika, prilikom sahrana poznatih ličnosti sa masovnim prisustvom u zatvorenim prostorima i sličnim sistuacijama u kojima su učestvovali državni funkcioneri koji imaju uticaj na donošenje mera ograničenja?

Autor: Nova.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.