Država se nije obavezala da će preuzeti bilo kakve obaveze oko niškog aerodroma

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2018, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država se nije obavezala da će preuzeti bilo kakve obaveze oko niškog aerodroma

Vlada Srbije se nije obavezala da će preuzeti bilo kakve obaveze u vezi sa Aerodromom "Konstantin Veliki", nakon što joj ga je Grad Niš besplatno ustupio pre dva i po meseca, piše "Danas".

Istovremeno, resorno ministarstvo za sada ne zna koliko će investirati u niški aerodrom naredne godine, niti ima plan za otvaranje novih linija, potvrđeno je tom listu u Ministarstvu saobraćaja.

"Takav dokument ne postoji", navodi se u odgovoru ministarstva na zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lista da im se dostavi dokument u kojem je konkretno navedeno koje obaveze Republika, odnosno Vlada, preuzima u vezi sa niškim aerodromom. Ministarstvo je odgovorilo i da "ne poseduje svoj predlog budžeta za 2019. godinu" iz kojeg bi se moglo videti koliko novca se planira za ulaganje u aerodrom, uz obrazloženje da "od Ministarstva finansija još nije dobilo instrukciju za predlaganje budžeta za narednu godinu".

Novinari su dobili i odgovor da "ne postoji strategija, plan ili drugi dokument u kojem je navedeno koje će linije biti otvorene sa niškog aerodroma u skorijoj budućnosti", kao ni dokument u kojem je navedeno da se nakon preuzimanja broj zaposlenih neće smanjivati.

Obećanja su, dakle, za sada samo usmena, konstatuje "Danas". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da će država, nakon preuzimanja aerodroma, "u njega ulagati mnogo više", a resorna ministarka Zorana Mihajlović navela je da će "rasti investicije, kao i broj linija, putnika i zaposlenih, dok će cene aerodromskih usluga ostati iste". Zvaničnici su izjavili i da će "Niš biti oslobođen velikih finansijskih obaveza u vezi sa zemljištem koje treba da isplati Ministarstvu odbrane".

Tokom protesta organizovanih zbog ustupanja aerodroma, izražena je sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad ovim aerodromom, koji u poslednje četiri godine beleži veliki rast broja putnika, kako bi narednih godina ograničila taj rast u korist koncesionara beogradskog aerodroma. Državni zvaničnici su, direktno ili indirektno, potvrdili da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Niška opozicija: Sve je bila laž, Aerodrom preuzet samo zbog koncesionara

Izvor: JužneVesti.com, 24.Okt.2018, 10:50

Nepostojanje pisane garancije o tome koje obaveze Vlada preuzima na sebe kada je reč o Aerodromu "Konstantin Veliki", niti o planu ulaganja u njega, Niška inicijativa i Narodna stranka vide kao jasan dokaz da je niška vazdušna luka preuzeta samo zbog interesa koncesionara beogradskog aerodroma i...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.