Izvor: Luftika.rs, 06.Nov.2019, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drvokradice iz zasede ubile anđela čuvara kišnih šuma Amazona

Paulo Paulino Guajajar ili Lobo (što na portugalskom znači „vuk“) ubijen je u početkom novembra 2019. dok je lovio u rezervatu Arariboia. „Anđeo čuvar kišnih šuma Amazona“, napadnut je iz zasede i upucan u glavu.
Tokom zasede koju su navodno postavile ilegalne drvoseče u severoistočnoj brazilskoj državi Maranhao ubijen je brazilski plemenski vođa koji se borio za očuvanje kišnih šuma, dok je drugi ranjen.
On je bio jedan od predvodnika adcije gašenja velikog požara >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koji je zahvatio veliki deo prašume Amazon.
Njegov prijatelj Laercio, takođe pripadnik plemena Guajajara, ranjen je, piše Rojters.

Mnoga indijanska plemena u Amazoniji tvrde da su izloženi sve većim pretnjama drvoseča i stočara. Broj požara kojim je raščišćavana zemlja u prašumi je naglo porastao u julu i avgustu i izazvao uzbunu u međunarodnoj zajednici zbog uništavanja regiona koji se smatra vitalnim za borbu protiv klimatskih promena.
Zabrinutost za prašumu je samo povećana otkako je početkom godine u Brazilu na vlast došao ekstremni desničar Žair Bolsonaro. On je u kampanji obećavao slabljenje zakonskih zaštita prirodnih resursa i indijanskih teritorija.
„Bolsonarova vlada ima na rukama krv domorodaca“, izjavila je brazilska organizacija APIB, koja predstavlja više od 900.000 domorodaca.
Zavet plemena Amozonije: Daćemo poslednju kap krvi da spasimo ovu šumu!

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.