Izvor: Radio 021, 03.Sep.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga nedelja "Kaleidoskopa kulture": Izložbe, predstave, koncerti, projekcije filmova

Druga nedelja "Kaleidoskopa kulture" donosi izložbe, festivale, predstave, koncerte na neočekivanim lokacijama, projekcije filmova pod otvorenim nebom, obeležavanje rođendana kulturne stanice, kao i jubileja kultnog Bitef teatra.

Međunarodni festival savremenog plesa Tanz Platz

"Neuhvatljivo pozorište, koje od osnivanja neguje drugačiju scensku delatnost u domaćoj produkciji, ostajući dosledno orijentaciji ka najsavremenijim svetskim pozorišnim tokovima" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << – tako je opisan Bitef teatar koji slavi 30 godina postojanja. U Novom Sadu njegov jubilej biće obeležen izložbom "I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom" koja će biti otvorena 5. septembra u 19 sati u Svilari (Đorđa Rajkovića 6b) i trajaće do 9. septembra. Izložba je deo trećeg izdanja međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji SKCNS. Tanz Platz predstaviće četiri koprodukcije i koreografe i plesače iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije, Novog Zelanda i Srbije tokom 6. i 7. septembra u pozorišnoj sali Gimnazije "Laza Kostić".

Tri dana Čarlija Čaplina i Zagrebačke filharmonije

Povodom 130 godina od rođenja jedne od prvih zvezda sedme umetnosti, Čarlija Čaplina, projekat "Filmharmonija" izvlači klasičnu muziku iz okvira zatvorenih prostora. Na prostoru između dva muzeja u Dunavskoj ulici, Novosađani 3, 4. i 5. septembra od 20 sati imaju prilike da pogledaju dva Čaplinova legendarna ostvarenja - "Pasji život" i "Mališan" uz pratnju Zagrebačke filharmonije. U slučaju lošeg vremena program će biti premešten u Sinagogu. Organizator programa je Muzička omladina Novog Sada.

Izložba koja spaja slikarstvo i dizajn

Kako izgleda spoj klasičnog slikarstva i grafičkog dizajna? To će prikazati izložba "SFR YU" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića. Razvoj dizajna kod nas prikazan je kroz upotrebne predmete iz druge polovine prošlog veka, koji su u vlasništvu građana. Izložba se realizuje u saradnji Poklon zbirke Rajka Mamuzića i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine.

Omladinski kantautorski festival

Zanimljiv i nesvakidašnji spoj lokacije i sadržaja donosi i prvi Omladinski kantautorski festival čije će finalno veče biti na krovu TC "Promenada" (nivo 2b parkinga) 4. septembra, od 20 časova, a ulaz je besplatan. U takmičarskom delu večeri nastupiće devet finalista konkursa za kantautore, a zatim će publika slušati novo ime muzičke scene, Oliveru Popović, profesora gitare Vedrana Ferizovića, inače vođu novosadskog benda "Josip A Lisac" i Tamaru Ristić, poznatiju kao Kezz. Projekat zajednički organizuju Asocijacija gitarista Vojvodine i Kulturni centar LAB.

Eđšeg puni godinu dana

Kroz dva dana programa, 7. i 8. septembra, kulturna stanica "Eđšeg" (Antona Čehova 4) obeležiće godinu dana postojanja i rada na pružanju prostora kreativcima, a u najvećoj meri podrška je bila usmerena ka vaninstitucionalnoj sceni. U subotu, program će biti celodnevni i prvenstveno namenjen najmlađima, uz magični šou, performans, radionicu, kao i popodnevni žur, dok će u nedelju program početi po podne, a kruna će biti nastup VIS Limunada koji će posetioce vratiti u doba igranki iz ’60 godina prošlog veka.

Karavan "dovozi kulturu" u sve delove grada

U okviru "Kaleidoskopa kulture" krenula je i pokretna kulturna stanica "Karavan". Ove nedelje, 4. septembra, "kultura na točkovima" stiže na Podbaru (Filipa Višnjića 19) gde će, u 18 časova, u saradnji udruženja "Šolja mleka" i "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" biti organizovano druženje sa žiteljima tog dela Novog Sada koji će imati prilike da probaju ukusne zalogaje koje priprema Šoljina ekipa, upoznaju se sa "Karavanom", njegovom idejom i saznaju gde će biti naredne nedelje, a sve to uz muziku DJ-a iz Šoljine trupe.

Sve informacije možete pronaći na sajtu "Kaleidoskopa kulture".

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.