Izvor: Radio 021, 20.Nov.2019, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Srbija jedina u regionu beleži rast broja beba

Srbija za devet meseci ove godine beleži porast od 612 novorođenih beba, dok je u zemljama regiona evidentiran pad, rekla je ministarka u Vladi zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

"Prošle godine, na ovaj dan, imali smo podatak da su samo 17,3 odsto ukupnog stanovništva činili mladi", rekla je Đukić Dejanović za RTS i dodala da statistika za ovu godinu kaže da je Srbija po tom pitanju u promilima u boljem položaju.

Ona je dodala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je analiziran broj novorođenih beba od početka januara do kraja septembra u svim državama sa kojima je Srbija živela u prethodnoj Jugoslaviji, kao i u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

"Sve ove države beleže pad broja novorođenih beba, kod nas je porast od 612 beba, tako da smo jedini pozitivni", rekla je Dejanović, izrazivši nadu da će se ovaj parametar popraviti u narednom periodu.

Govoreći o siromaštvu, ona je iznela podatak da zbog siromaštva svakog dana u svetu umre 22.000 mališana.

"U romskim naseljima, 38 odsto nema vodu za piće, u 60 odsto nema kanalizacije i deca su diskriminisana u pogledu najelementarnijih prava. Sve se ovo popravlja u poslednjih desetak godina", istakla je ona.

Prema njenim rečima, najviše su diskriminisana deca sa posebnim potrebama, romska deca, dok deca u ruralnim sredinama žive u neuporedivo lošim okolnostima, posebno deca za koju ne važi princip inkluzije u pogledu školovanja.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.