Izvor: Radio 021, 28.Avg.2019, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Lako je reći da minimalac treba da bude 36.000 dinara, pitanje je koliko će to koštati državu

Ideja Vlade Srbije je da minimalna cena rada za sledeću godinu bude veća od realnog rasta BDP i rasta cena, ali da pri tome treba imati u vidu i koliko bi to moglo da košta državu i poslodavce, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja je, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), rekao da Vlada ne može da garantuje u kom će roku "minimalac" dostići vrednost minimalne korpe namirnica.

"Mislim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da ima prostora da se postigne kompromis oko visine minimalne cene rada između sindikata, Vlade Srbije i poslodavaca", rekao je Đorđević, ali nije želeo da govori o konkretnom iznosu.

Dodao je da "sve zavisi od rezultata koje postigne privreda, ali da će joj zamajac dati ulaganja u infrastrukturu".

"Lako je reći da minimalna cena rada treba da bude 36.000 37.000 dinara, ali treba videti koliko to košta državu i da li bi privreda dugoročno zbog toga imala probleme", rekao je Đorđević. "Mislim da bi za dve godine minimalna cena rada mogla da dostigne vrednost minimalne korpe namirnica, ali ne postoje garancije imajući u vidu neizvesnosti u kretanje svetske ekonomije", zaključio je Đorđević.

Pregovori oko minimalca nastaviće se u petak.

Podsetimo, trenutni minimalac je 27.000 dinara, dok je minimalna potrošačka korpa oko 37.000 dinara.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.