Izvor: Radio 021, 03.Apr.2020, 22:30

Direktorka "Batuta": U testiranje uključen veći broj laboratorija, u ovom trenutku kapaciteti dovoljni

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da se u narednom periodu može očekivati još veći skok obolelih od virusa korona i dodala da je u testiranje uključen veći broj laboratorija.

Ona je na TV Pink rekla da su sve mere koje je država uvela donete isključivo zbog unapređenja i očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja epidemije.

"Ukoliko poštujemo mere koje su donete, uradićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 50 odsto preventive. Ostalih 50 odsto zavisi od našeg ponašanja unutar porodica i zajednica u kojima živimo ili radimo", rekla je Jovanovićeva.

Navela je da je do sada u Srbiji testirana 5.756 osoba, od čega je 1.476 pozitivno na korona virus.

"U samo testiranje, odnosno u analizu svih uzoraka koji se uzimaju, a radi se o brisu grla i nosa, uključio se veći broj laboratorija. Primenjuje se PCR tehnologija kojom se veoma brzo utvrđuje rezultat", rekla je direktorka "Batuta".

Navela je da su kapaciteti svih tih laboratorija iz dana u dan sve veći i da su u ovom trenutku dovoljni za povećani obuhvat testiranja.

Rekla je da se ova bolest brzo razvija, naročito kod grupa stanovništva koje su u riziku.

"Sve osobe koje imaju hronična oboljenja, kardiovaskularne problem, oboljenja bubrega ili neke druge zdravstvene probleme koji dugo traju, predstavljaju primarnu grupu rizika kod koje se ova bolest obično razvija u teškim formama”, pojasnila je Verica Jovanović.

Govoreći o privremenim bolnicama, navela da su one jedan od načina izolacije obolelih.

"U njima su pacijenti koji imaju lakšu kliničku sliku i upravo je to način izolacije obolelih od njihovih porodica i najbližih prijatelja, a istovremeno i način da se u što kraćem vremenskom periodu, organizam tih osoba oporavi”, navela je Jovanovićeva.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

OČEKUJTE VEĆI SKOK BROJA OBOLELIH: Direktorka Batuta objasnila kako se zaštititi od korona virusa

Izvor: Kurir, 04.Apr.2020, 08:13

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je da se u narednom periodu može očekivati još veći skok obolelih od korona virusa i dodala da je u testiranje uključen veći broj laboratorija.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.