Izvor: Radio 021, 04.Sep.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktna avio-linija između Srbije i Kine samo uz subvencije ili čarter letove

Očekivanja da se između Beograda i Pekinga uspostavi direktna avio-linija nisu realna i izvodljiva bez subvencionisanja od strane države ili uvođenja čarter letova za potrebe kineskih turista, smatra domaća stručna javnost.

Ova ideja je pre nekoliko dana spomenuta kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa potpredsednicom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin.

Avoi-linija Beograd-Peking, preko Praga, funkcionisala je od 15. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 2017. do 26. novembra 2018. godine dva puta sedmično. Prevoznik je bila kineska kompanija "Hajnan erlajnz", čiji su predstavnici odluku o uspostavljanju ove avio-linije doneli na molbu srpskih vlasti. U jednom trenutku se čak i razmatrala mogućnost direktne linije, ali je, eventualno, ukinuta i linija preko Praga.

Iako kineska kompanija nijednom nije iznela podatke o rentabilnosti ove avio-linije, spekuliše se da je ona ukinuta zbog malog broja putnika. Prema dostupnim podacima, zna se da u početnoj fazi broj putnika nije prelazio broj od 30 ljudi po letu, a kasnije se ta brojka popela na 100, ali je samo 50-ak njih produžavalo let dalje ka Pekingu, dok su ostali ostajali u Pragu ili nastavljali put ka drugim destinacijama. S obzirom na to da je kapacitet aviona 292 mesta, a da čak ni polovina nije mogla da bude popunjena, vrlo je verovatno da su Kinezi odlučili da ukinu liniju, koja im nije donela profit, piše Danas.

Upravo ta činjenica izaziva skepsu u stručnoj javnosti, koja smatra da se uslovi nisu mogli tako drastično promeniti svega 10 meseci kasnije.

"Tačno je da je linija Beograd-Peking preko Praga ukinuta zbog nedovoljnog broja putnika. Jedan od razloga jeste presedanje. U ovom trenutku nemamo dovoljno podataka iz kojih bismo mogli zaključiti da li bi se direktna linija isplatila ili ne. Međutim, ono što bi definitivno moglo da se ostvari je uvođenje čarter letova u saradnji sa 'Er Srbijom' koji bi prevozili kineske turiste do Beograda", kaže za Danas Petar Vojinović, glavni urednik portala o vazduhoplovstvu Tango Six.

Ekspert za strane investicije Mahmud Buštalija kaže za Danas da je legitimno što predsednik Srbije ima želje, ali da je između onoga što se očekuje i onoga što je realno, velika razlika.

"Ne vidim zbog čega bi Kinezi ponovo pokretali liniju, koja nije bila rentabilna. Jedan od razloga što su oni liniju od Praga produžili do Pekinga je bio taj što se taj avion dugo zadržavao na aerodromu u glavnom gradu Češke, odnosno dolaziio bi ujutro, a leteo za Kinu uveče. Tako dugačak boravak na aerodromu bio je skup za kinesku avio-kompaniju te se, iz tih raloga, odlučila da leti za Beograd, kako bi avion što manje vremena provodio na pisti. Međutim, pojavio se problem nedovoljne popunjenosti kapaciteta. Do Pekinga je letelo maksimalno pedesetak putnika, a da bi linija bila rentabilna potrebno je da bude popunjena bar polovina od ukupno 292 mesta u avionu. Ne vidim da bi taj broj putnika sada bio veći", objašnjava Buštalija.

On dodaje da se ne može očekivati da do dogovora po tom pitanju dođe iz političkih razloga i da je jedino što bi moglo da dovede do ponovnog otvaranja avio-linije na relaciji Beograd-Peking je da država Srbije subvencioniše istu i da tako motiviše kineskog prevoznika.

U Ministarstvu saobraćaja kažu za Danas da postoje razlozi da se ova linija ponovo uvede "s obzirom na aktuelnu privrednu saradnju dve zemlje i povećanje broja kineskih turista u Srbiji".

Iako u nadležnom ministarstvu tvrde da, za sada, nije bilo zahteva za subvencionisanje, kažu i da se linije u javnom interesu subvencionišu u skladu sa zakonom.                             

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.