Dinkić: Vojvodini, po zakonu, pripada 50, a ne 90 odsto novca od prodaje NIS!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Vojvodini, po zakonu, pripada 50, a ne 90 odsto novca od prodaje NIS!

NOVI SAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je večeras u Novom Sadu da nema zakonskog osnova da Vojvodina dobije 90 odsto novca od prodaje NIS-a, a da za detalje dogovora treba upitati one koji su u tome učestvovali (predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić).

"Prema Zakonu o privatizaciji, Vojvodini pripada 50 odsto sredstava od prodaje firmi čije sedište je na njenoj teritoriji", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je on uoči predavanja studentima Ekonomskog fakulteta "Efekti ekonomske politike u 2008. i projekcija za 2009. godinu - Svetska ekonomska kriza".

Dinkić je govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, između ostalog, kazao da su pripremljene dve ključne mere vlade, koje će doprineti da se iduća godina lakše prebrodi.

Uzroci svetske krize

"Moramo povoljnim kreditima da očuvamo likvidnost preduzeća, posebno izvoznika, a istovremeno da smanjimo javnu potrošnju", izjavio je Dinkić Prema njegovim rečima, uzroci sadašnje finansijske krize su nastali na Zapadu i radi se o krizi potražnje.

"Velike banke su prestale da daju kredite građanima za kupovinu automobila i drugih potrošnih dobara, zbog čega je opala i proizvodnja. Kod nas će se ti efekti krize osetiti tako što će opasti potražnja za našim izvoznim artiklima", ukazao je Dinkić.

On je podsetio da proizvodnja za zalihe nema smisla, pa će prednost u dobijanju pozajmica imati oni koji imaju poznatog kupca.

"Prva mera vlade će, dakle, biti jeftini krediti iz Fonda za razvoj, koji ne smeju imati kamatu veću od 4-5 odsto. Obezbedili smo i 50 milijardi dinara u budžetu za garancije, a svi koji te kredite dobiju neće smeti da otpuštaju radnike u određenom periodu", rekao je Dinkić.

Revizija plata u javnim preduzećima

Kao drugu meru Dinkić je naveo štednju na nivou države, a potom i sve ono što će doprineti stabilnosti cena i kursa dinara.

"Sledi revizija sistema plata u javnim preduzećima, ukidanje svih privilegija i enormnog trošenja državnih para. Za vreme krize ne smeju da postoje bonusi, korporativne kartice i menadžerski ugovori", istakao je Dinkić.

On je obećao da će do kraja godine biti tačno utvrđeno koliko građana ima pravo na besplatne akcije.

"Svi oni koji dobiju potvrdu da su u evidenciji stiču pravo na besplatne akcije i tu se ništa neće menjati. Jedino će unovčavanje tih akcija biti nešto odloženo, upravo zbog opšte finansijske krize. Nema smisla stavljati te akcije na berzu onda kada su najjeftinije, već sačekati trenutak kada budu skuplje, što je u interesu građana", objasnio je Dinkić.

Besplatne akcije i od prodaje Komercijalne banke

Prema njegovim rečima, u budžetu već postoji 6,5 milijardi dinara od prodaje javnih preduzeća, uskoro sledi privatizacija NIS-a i "Galenike", a ranije određenim kompanijama će se pridružiti i Komercijalna banka, s većinskim državnim vlasništvom, jer je broj građana koji su se prijavili za besplatne akcije za oko 700.000 veći od prvobitno projektovanog.

Dinkić je ponovio da je protiv najnovijeg energentskog aranžmana sa Rusima, jer se odstupilo od prvobitnog dogovora.

"U startu se govorilo o paketu, o nafno-gasnom sporazumu, a sada samo o naftnom ugovoru, odnosno o prodaji NIS-a. A, gde su tu gasovod i skladište gasa u Banatskom Dvoru?"- zapitao se Dinkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vlada pripremila kljucne mere za prevazilazenje efekata svetske ekonomske krize

Izvor: Economy.rs, 19.Dec.2008, 00:37

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkic izjavio je veceras u Novom Sadu da je Vlada pripremila dve kljucne mere koje ce doprineti da se iduca godina lakse prebrodi.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.