Izvor: Luftika.rs, 25.Feb.2021, 21:33

Demonstracija sile se nastavlja, “Mentalno razgibavanje” je trn u oku vlastima i REM-u

Verovali ili ne, najveći problem domaće televizije nisu “Parovi”, “Zadruge” i drugi skaradni programi dostupni vaskolikoj populaciji u svako doba dana i noći. Najveći problem po najnovijoj oceni REM-a je “Mentalno razgibavanje” i to toliki da zaslužuje konstantan monitoring.
Iako nacionalnu frekvenciju ne zaslužuju, u redovni nadzor će zbog, kako se navodi, velike gledanosti biti uključeni Nova S, N1 i Al Jazeera.
Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je na prekjučerašnjoj sednici ocenio da su u emisiji Mentalno razgibavanje, emitovanoj 2. novembra prošle godine na programu TV Nova S, „prekršene odredbe Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata“, te da će o tome obavestiti luksemburško nezavisno audiovizuelno telo (ALIA).
Savet REM-a nije precizirao o kakvim se prekršajima radi, ali je napomenuo da je Služba za nadzor i analizu tog tela „uočila veliki broj nepravilnosti“ u pomenutoj emisiji, kao i da će se obratiti regulatoru u Luksemburgu, koji je i izdao dozvolu za pružanje medijske usluge televiziji Nova S. Istovremeno, odlučeno je da u redovni nadzor, osim televizija sa nacionalnim frekvencijama, ubuduće budu uključene i N1, Nova S i Al Jazeera, kao televizije koje imaju značajnu gledanost.
Jedan od autora i voditelja emisije Mentalno razgibavanje Darko Dare Mitrović smatra da je ovakva odluka REM-a „još jedna demonstracija sile“ od strane vlasti, u kampanji koja traje još od 2013. godine.
– Mislim da se REM ne bavi svojim poslom, jer godinama ostaju nemi na različita gruba kršenja medijskih i drugih zakona u medijima, koja su itekako vidljiva, a sada su kao rešili da „Mentalno razgibavanje“ i nas dvojicu prijave mami i tati u Luksemburgu, pošto su ovde očigledno nemoćni. Videćemo da li je ovo još jedno gašenje Razgibavanja, jer po svemu sudeći ide ka tome i ova vlast se neće smiriti dok ta emisija ne nestane sa medijskog neba. Ipak, ja da ih molim i da se menjam – neću. Oni neka rade ono što misle da treba da rade, kaže Mitrović.
Kako navodi, na ovakve „lukave napade“, ali i na one direktnije i otvorenije, voditelji su već navikli.
– Ne bih da prosipam floskule koje političari izgovaraju, ali je ovo zaista kampanja koja traje dugo, od ukidanja emisije zbog priče o Vučićevoj svadbi, od kada smo se prilično zamerili ovom sistemu, ili bolje lično Aleksandru Vučiću, pošto je ipak on tu „Bog i otac“. Od tada to ne prestaje, poslednjih meseci smo, što kao emisija što pojedinačno, izloženi opasnim pritiscima i pretnjama, a suđenje za pretnje smrću koje sam dobio nije okončano ni posle godinu dana, kaže Mitrović.
On smatra da novinarska profesija treba složno i kolegijalno da stane iza svakog ovakvog pojedinačnog slučaja, svakog pojedinca koji je na takav način napadnut, i tako odbrani integritet profesije, njeno dostojanstvo i medijske slobode.
– Voleo bih da shvatimo da treba da stanemo svi zajedno u odbranu naše struke inače ćemo nestajati jedan po jedan. Nismo samo nas dvojica u pitanju, trenutno mi smetamo jer bez dlake na jeziku pričamo o svemu i predstavljamo opasnost za vlast, zbog velike gledanosti. Ovo sada vidim kao borbu za opstanak same profesije i našeg prava da radimo kao novinari koji se bave „nekom tamo istinom“. Da ne bude posle „došli su po ovoga i onoga, nismo reagovali“. Zadnje je vreme došlo, ovo će otići predaleko u nekom momentu, neće više biti dovoljno ni da pišete ili izgovarate ono što vlast želi. Ako je Luksemburg dovoljno mudar, a verujem da će biti, obratiće se Reporterima bez granica i drugim međunarodnim udruženjima, zbog očiglednog pritiska na medije koji se ovde događa. To svakodnevno gledamo, i na primeru dešavanja oko Telekoma, i kroz napade na N1, Novu S i pojedinačno na novinare svih medija koji se trude da objektivno pišu ili govore, zaključuje Mitrović.
Komentarišući odluku REM-a da započne nadzor i na televizijama koje se emituju preko kablovskih operatera, izvršni producent N1 Igor Božić kaže da ta televizija „nema razloga za brigu“, ali da je upitan motiv da se takva odluka donese, piše Danas.
– N1 pravi program u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, pa nema razloga za brigu. Nije ni prvi put jer su nas nadzirali i u predizbornoj kampanji. Ipak u najmanju ruku je čudno što je REM sada doneo takvu odluku iako smo i mi i Nova S, kao i AJB u nadležnosti drugih regulatora, jer se emitujemo prema Zakonu o elektronskim medijima i Konvenciji o prekograničnoj televiziji. Deluje kao pritisak jer su upravo ovo tri TV stanice koje vlast ne kontroliše, a bave se informativnim programom, navodi Božić i dodaje da, sa druge strane, ima informativnih programa iz regiona – Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji se i dalje ne monitorišu u REM.
– Zbog toga nije jasan motiv, osim još jednog vida zastrašivanja. A kada smo kod monitorisanja, šta su efekti REM kod očiglednog kršenja svih pravila kod TV stanica kojima je upravo REM izdao dozvole za emitovanje. Praktično svakodnevno širenje govora mržnje, kleveta i neprofesionalizma na domaćim televizijama je na istorijskom maksimumu, jasan je Božić kada zaključuje da je potpuno jasno da to telo ne obavlja svoju pravu ulogu nezavisnog regulatora, već da je u službi vlasti „i da će im, ako zatreba, pomoći da se ove televizije ugase“.
REM: N1, Nova S i Al Jazeera idu pod nadzor

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.