Izvor: Radio 021, 09.Nov.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejvid Bouvi pre 35 godina: Intimni portret muzičke legende

Fotografije muzičke legende sa svetske turneje od pre 35 godina

Denis O'ReganOregon je napravio više od 10.000 Bouvijevih slika

Rok fotograf Denis Oregan je 1983. bio na svetskih turneji sa Dejvidom Bouvijem, fotografišući i na sceni i iza nje.

Hvatajući trenutke probe i opuštanja, Oreganov rad pruža novi pogled na legendarnog muzičara i intimu života na putu.

Fotograf ovde deli lična sećanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << birajući fotografije iz arhive sa više od 10.000 slika, nastalih tokom Bouvijeve devetomesečne turneje Serious Moonlight, na kojoj je održao 99 koncerata u više od 60 gradova širom sveta.

Denis O'ReganTokom turneje održao je 99 koncerata u više od 60 gradova

„Na stadionu u Edmontonu u Kanadi održan je jedan od najvećih koncerata. Dejvid je birao fotografije na prezentaciji koju sam održao u svojoj hotelskoj sobi. Već nakon prve nedelje turneje slike su morale da budu baš posebne da bi zaslužile mesto u prezentaciji i Dejvidovu pažnju. Ovo je jedna od tih slika, namerno slikana sa publikom u pozadini van fokusa."

Vinil je ponovo u modi O čemu se radi u pesmi „Hotel California"? Madoninih 60: Karijera u fotografijama

„Po Sjedinjenim Državama i Evropi leteli smo privatnim avionom, što je omogućilo Dejvidu i njegovom timu - koji je obuhvatao bend, obezbeđenje, garderobu i fotografa - da spokojno putuju neuobičajenim rutama i u neobično vreme. Bez tog aviona raspored turneje bi bio vrlo težak. Međutim, u Australiji smo koristili komercijalne letove, pa je ova Dejvidova fotografija u ekonomskoj klasi sa avionskim obrokom vrlo neobična. Na ovoj turneji Dejvid je bio veoma srećan i to se primećuje. "

Denis O'ReganTokom turneje su koristili privatni avion, ali i komercijale letove

„Uživanje u luksuznom bekstejdžu! Razvaljeni kauč, par saksija sa cvećem i neka hrana i piće - to je sve što su gosti sa specijalnim propusnicima mogli da očekuju. Na ovoj slici Dejvid uoči nastupa razgovara sa dugogodišnjim saradnicima Karlosom Alomarom, sa kojim su Bouvi i Džon Lenon napisali Fame, i gitaristom Erlom Slikom."

Denis O'ReganBouvijevi nastupi okupljali su slavne svetske zvezdeDenis O'ReganŽurka u bekstejdžu

„Na ovoj fotografiji su Tina Tarner, Roni Vud iz Roling Stonsa i njegova supruba Džo, u bekstejdžu Medison skver gardena u Njujorku. Sa ovog nastupa potiče i jedna mnogo slatka fotografija Mika Džegera i Dejvida, koji su, naravno, bili stari prijatelji."

„Godinu dana ranije bio sam sa Stonsima na evropskoj turneji. Ali posle te fotografije sa Dejvidom, Mik je postao vrlo uzdržan kada sam hteo još da ga slikam, dan uoči njegovog 40. rođendana. U bekstejdžu su bili i Majkl Džekson, Šer, Prins i Endi Vorhol."

„Na ovoj fotografiji iz bekstejdža u Japanu, Bouvi ide ka bini. Dejvida niste mogli često da vidite u kompletnom odelu, pošto je na bini zbog vrućine skidao jaknu. Na većini mojih fotografija je zato u plavoj košulji sa ogrlicom oko vrata, koje je nosio ispod jakne. Ovo je moje omiljeno odelo sa turneje, pored onog narandžastog koje je nosio u Milton Kinsu, na jednoj od mojih najpoznatijih i najprepoznativljijih fotografija."

Denis O'ReganBio je veliki šoumen i muzičar

„Ovo je Dejvid kakvog pre 1983. godine nismo mogli da vidimo - kao šaljivdžija, u svom prirodnom izdanju."

„Ćerka njegove šminkerke je slavila rođendan, pa je Dejvid, dok se spremao za nastup, pokupio balone da ispozira za fotografiju. Slika pokazuje koliko je bio opušten pred mojom kamerom i koliko je voleo da se smeje, a naročito sam sebi. Kada sam ga upoznao iznenadio sam se koliko zapravo uopšte nije ličio na onu ledenu ulogu koju je igrao na svojoj prethodnoj turneji 1978. godine, kao Thin White Duke."

Denis O'ReganVoleo je da se smeje i zabavljaDenis O'ReganŠoumen i van scene

„Ovaj snimak je nastao ispred kuće Erla Slika u Los Anđelesu. Slik je pozvao Dejvida da upozna njegovu porodicu. Dok smo šetali, Dejvid je - onako kako je to samo on umeo - stao iza automobila i zauzeo pozu kao da upravlja nevidljivim autom. Tu potpuno liči na pantomimičara koje mi je potpuno preplavio čula kada se 1973. godine pojavio u Hamersmit Odeonu kao Zigi Stardast.

„Bouvi se opušta na reci u Bangkoku na kraju turneje. Ustali smo u tri ujutro kako bi filmska ekipa mogla da prati Dejvida ceo dan, otkrivajući stare delove grada, u sklopu snimanja dokumentarca Ricochet. Posle svih nastupa, hotela i aviona, dobio sam priliku da duže vreme provedem sa Dejvidom na dnevnom svetlu i slikam kako sa odmara, posećuje hramove i porodične kuće duž reke. Bio je to opušten i zabavan kraj jedne neverovatne godine."

Denis O'ReganDejvid Bouvi je preminuo 2016. u 70-toj godini života

Rikočet: Dejvid Bouvi 1983. iz objektiva Denisa Oregana, koji je objavio Particular Books.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.