Izvor: Radio 021, 17.Okt.2020, 22:04

Dečak u Kanadi pronašao redak kostur dinosaurusa star 69 miliona godina

Dvanestogodišnjak u Kanadi je za vreme pešačenja otkrio kostur dinosaurusa star 69 miliona godina. Mladi amater paleontolog istraživao je u julu s ocem područje Alberte, koje je bogato fosilima, kada je ugledao kako iz stene vire stare kosti, a danas je završeno iskopavanje kostura dinosaurusa.

Nejtan Hraškin je ispričao kako je "bukvalno ostao bez reči" kada je video kosti.

"Bio sam u tolikom šoku da nisam bio ni uzbuđen, iako znam da je trebalo da budem", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao je dečak za BBC.

Nejtan, koji je za dinosauruse zainteresovan još od šeste godine, često sa svojim ocem ide na planinarenje u zaštićeno područje Kanade. "Oduvek sam bio fasciniran time kako se njihove kosti pretvore u kamen", kazao je.

Pre godinu dana Nejtan i njegov otac pronašli su male ostatke fosila za koje je otac pretpostavio da su pali sa stene iznad njih, pa je zato dečak poželeo ponovo da istraži to mesto.

"Izgledalo je kao da je kost napravljena od kamena, virila je direktno iz stene", rekao je Dion Hraškin, dečakov otac.

S obzirom na to da je je dečak upoznat s činjenicom da su fosili zaštićeni zakonom, čim su se vratili kući, obavestili su nadležni muzej. Tražili su im da pošalju fotografije otkrića i GPS koordinate, što su oni i uradili.

Stručnjaci su nakon njihove dojave pronašli između 30 i 50 kostiju koje pripadaju mladom hadrosauru, za koga se procenjuje da je bio star oko tri ili četiri godine. "Pre sam bio poput većine dece i najdraži dinosaurus mi je bio tiranosaurus reks. Ali, sada mi je najdraži hadrosaur," rekao je Nejtan i dodao da jedva čeka da vidi svoje otkriće u muzeju. Ovo otkriće je značajno i za muzej, jer je fosil star oko 69 miliona godina vrlo redak nalaz.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.