Izvor: Radio 021, 07.Jul.2020, 08:38

Danas isplata poslednjeg minimalca, prete velika otpuštanja od jeseni

Treća minimalna zarada za 1.042.114 zaposlenih u Srbiji, u ukupnom iznosu od 31 milijarde dinara, biće isplaćena danas.

Država je privrednicima za tri minimalca do sada isplatila 94 milijarde dinara, odnosno oko 800 miliona evra.

Od početka krize koja je izazvana pandemijom virusa korona država je putem direktnih davanja i oslobađanja od poreskih obaveza privredi i građanima pomogla sa 278,64 milijarde dinara, odnosno sa 2,3 milijarde evra, saopšteno je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz Ministarstva finansija.

Prethodnih dana se, u više navrata, iz Nemanjine 11 moglo čuti kako država ne planira da ide sa dodatnim paketom podrške, a iz Ministarstva finansija je stigla i zvanična poruka da jeste teško ali da ekonomiji ne preostaje ništa drugo nego da se prilagođava novonastalim okolnostima, piše Blic.

Kad je pre nekoliko dana prvi put javno rečeno da država nema para za dodatne olakšice, privrednici su znali da dolazi još teža jesen nego što su očekivali. Poslednji minimalac koji će dobiti danas biće i poslednja finansijska injekcija koja je prethodna tri meseca mnoge održavala u životu. Sada su na naplatu počeli da dolaze i krediti, pa je pitanje šta će biti od septembra.

"Oni koji su dobili minimalac, oni će morati da održe zaposlenost do jeseni, ali posle toga će krenuti velika otpuštanja. Od jula će biti više problematični septembar, oktobar, novembar, odnosno kraj godine, jer će se tada videti prave posledice krize", ocenio je predsednik poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić za Blic.

Kako je dodao, oporavak će sigurno trajati dve do tri godine.

"Ja čak mislim i da će i 2021. godina da bude problematična i teška. Neće to lako da ide. Sve je pitanje kada ćemo naći vakcinu i kada ćemo da izađemo iz svega, kada će se otvoriti granice, kada će početi da radi turizam, privreda, avio-industrija... To će sve da potraje. Nažalost, biće ovo duboka kriza", kaže Drakulić.

Ekonomisti Kvartalnog monitora ocenjuju da se otpuštanje radnika može očekivati pre svega u delatnostima koja proizvode trajna potrošna dobra, kapitalne proizvode, kao i neegzistencijalne usluge, poput turističkih. Autori analize očekuju da će oporavak tražnje za tim proizvodima biti postepen i da će verovatno biti potrebno godinu dana da se tražnja vrati na pretkrizni nivo.

U maju se, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na biro prijavilo više od 3.000 ljudi. Od 16. marta kada je uvedeno vanredno stanje do kraja juna, broj građana na birou je povećan za 10.800.

Autor: Tanjug, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.