Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da zaustave odliv radnika, Rumuni povećali plate 16, a Bugari 13 odsto

Poslednjih godinu dana Rumunija je povećala plate za 16 odsto kako bi zaustavila odliv radne snage i podstakla dolazak stranaca, pokazuju novi podaci evropske statističke agencije Evrostat.

U martu ove godine prosečna bruto plata u Rumuniji bila je 1.062 evra, a ta zemlja spasonosnu radnu snagu potražila je u Pakistanu. Vlasti dveju zemalja nalaze se pred potpisivanjem posebnog sporazuma koji će omogućiti hiljadama Pakistanaca posao vozača, lekara, informatiičara i građevinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radnika.

Rumunski predstavnik u Pakistanu Niculaiea Goia obavestio je pakistanske vlasti da će Rumunija u sledećih nekoliko godina morati da dovede čak milion radnika iz različitih zemalja kako bi pokrila lokalni deficit radne snage.

Slične brige zaokupljaju i bugarske poslodavce, gde su za godinu dana plate porasle oko 13 odsto, a prema Evrostatu, treća po visini plata je Slovačka (oko devet odsto), a tik do nje su Slovenija, baltičke zemlje i Češka, gde su za godinu dana plate porasle oko osam procenata.

"Širi se krug zemalja s mesečnom bruto platom većom od hiljadu evra pa su takvu platu u martu, prema do sada raspoloživim podacima, imale Slovenija (1.752 evra), Poljska (1.201 evro), Hrvatska (1.184 evra), Slovačka (1.143 evra) i Rumunija (1.062 evra), a slede ih Crna Gora (765 evra), Bosna i Hercegovina (714 evra) i Bugarska (638 evra)", navode analitičari Hrvatske privredne komore.

Cena sata rada u Hrvatskoj je u godini dana porasla oko pet odsto, što je upola više od proseka EU i kretanja na zapadu EU, ali manje nego u poredivim tranzicijskim zemljama koje takođe vape za radnicima i spas traže u Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki, Nepalu, Turskoj i Kini.

Autor: Večernji.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.