Izvor: Radio 021, 18.Jan.2021, 14:49

DS o traljavoj sanaciji bazena na Spensu: Hteli da okrive zemljotrese u Petrinji za propuste u Novom Sadu

Gradski odbori Demokratske stranke reagovali su na saznanja 021.rs o problemima na sanaciji bazena i objekata na Spensu, tražeći da odgovorni za propuste zaista i odgovaraju.

Da gradska vlast pokušava da sakrije da će zatvoreni bazen na Spensu morati da se ponovo pravi koliko je oštećen u ovoj rekonstrukciji smatra gradski odbor DS.

"Prema podacima kojim raspolaže Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu, dno bazena je puklo po čitavoj svojoj širini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rascepljeni delovi dna su se međusobno smakli zasad za desetak centimetara, a nastala pukotina se u međuvremenu dalje razgranala. To nedvosmisleno pokazuje da je pukla čitava betonska konstrukcija bazena olimpijskih dimenzija i da se problem ne može rešiti dodatnim popravkama", navode u DS i dodaju da su ih zaposleni na Spensu obavestili da poslednjih dana pucaju i pločice na tribini i da to ukazuje na mogućnost da je pukla i betonska osnova ispod gledališta.

Predsednik GO DS Veljko Krstonošić kaže da je rekonstrukcija bazena "već sada prerasla u korupcionašku aferu dramatičnih razmera sa štetom po grad koja će se iskazati u stotinama miliona dinara", kao i da će bazen biti zatvoren za sve - i građane i sportiste, još najmanje godinu dana. On kaže da bi za propust trebalo da odgovara gradonačelnik Miloš Vučević.

"Koliko će na kraju tačno iznositi ta šteta i kako je došlo do havarije, treba da odgovore građevinski stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka. Taj odgovor građani Novog Sada, koji su sada ostali i bez bazena i bez 100 miliona dinara, moraju saznati što pre. Reč je o korupcionaškoj aferi koja se ne može i ne sme zataškati", navodi Krstonošić.

Podsetimo, posao za radove na sanaciji bazena i pratećih objekata na Spensu dobila je zajednička ponuda firmi "Max Cor", "Bulevar Company" i "DeHidra 021". U Demokratskoj stranci poručuju da je "Max Cor", nosilac posla, firma registrovana za prodaju električnih uređaja na veliko.

"Druga dva preduzeća koja su formalno bila u konzorcijumu sa navedenom firmom iz Petrovaradina, po do sad poznatom, nisu značajno učestvovala u obavljenim radovima, a jedno od njih se već i javno ogradilo od odgovornosti za havariju ističući da su u čitavom poslu učestvovali samo tako što su prevozili otpad. Vučević je takođe dužan da objasni kako su posao rekonstrukcije poverili firmi koja nema nikakve veze sa tom vrstom radova. Znamo da je za taj posao formalno sproveden postupak javne nabavke, ali se onda postavlja pitanje zašto su uslovi za učešće na tenderu bili postavljeni tako da nosilac dobijenog posla postane trgovina električnim uređajima. Gradonačelnik je u obavezi da objasni zašto nije sprovedena kontrola kod nosioca posla kako bi se utvrdilo ko je stvarno izvodio radove, jer ih sigurno nije izvodila firma koja prodaje električne uređaje. Od naših sagovornika sa Spensa smo saznali da su gradski čelnici već razmatrali mogućnost da nedavni zemljotres u Petrinji proglase kao glavni uzrok raspada bazena. Takvo objašnjenje bi stvarno bilo uvreda za zdrav razum i ruganje građanima Novog Sada", zaključuje Krstonošić.

PRL: Stop degradaciji javnog prostora

U Partiji radikalne levice (PRL) kažu da su radove na rekonstrukciji bazena izvodile kompanije bliske vlastima, te da su propusti toliko veliki da će "biti potrebna rekonstrukcija rekonstrukcije bazena".

"Partija radikalne levice osuđuje ovakvo rasipanje javnog novca. Protivimo se privatno-javnim partnerstvima. Sve radove na održavanju javnih površina i objekata treba da održavaju javno-komunalna preduzeća. Izražavamo bojazan i sumnju u dalju rekonstrukciju celokupnog kompleksa SPENS-a i apelujemo da gradske vlasti raskinu ugovore sa kompanijama koje trenutno izvode radove i pronađu druga rešenja. Stop degradaciji javnog prostora", poručuju u gradskom odboru PRL.

Podsetimo, 021.rs je prošle nedelje otkrio da je došlo do velikih problema zbog propusta u sanaciji bazena na Spensu - zbog toga sanirani bazen puca i preliva, instalacije cure, a novac je potrošen. Usledile su reakcije gradonačelnika Miloša Vučevića, ali i firme "Bulevar Company", o čemu možete da čitate na OVOM LINKU.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.