Cvetković i Čanak postigli dogovor o Zakonu o nadležnostima pokrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2009, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković i Čanak postigli dogovor o Zakonu o nadležnostima pokrajine

NOVI SAD - Premijer Mirko Cvetković i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak postigli su dogovor o tome da se u Nacrt Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine unesu amandmani te stranke.

To znači da će Liga podržati taj dokument, kada se on nađe pred poslanicima republičkog parlamenta, rekao je za Radio Novi Sad Nenad Čanak.

Zabeležio novinar Radio Novog Sada Slobodan Vidović.

Cvetković: Vlada bi sutra mogla usvojiti predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakona o nadležnostima

"Očekujem da će ga Vlada Srbije sutra usvojiti i potom uputiti u skupštinsku proceduru gde će, takođe, dobiti većinu", rekao je Cvetković na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom LSV Nenadom Čankom.

Premijer je objasnio da je tema razgovora bio Nacrt zakona objavljen na sajtu Vlade Srbije i o kome se vodi rasprava u okviru pojedinačnih ministarstava.

Razgovor je bio veoma konstruktivan, rekao je Cvetković, dodajući da su dobijeni "određeni predlozi i sugestije u smislu potrebe da se obave izmene i dopune ovog nacrta".

"Dogovorili smo se da te predloge prihvatimo i sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da imamo usaglašene stavove", rekao je on.

Čanak: Dogovoreno-Novi Sad glavni grad Vojvodine

Uoči sastanka sa premijerom predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da ta stranka od vlade traži da se u zakonu o nadležnostima Vojvodine jasno naznači da se nijednim drugim zakonom ne mogu smanjivati nadležnosti propisane statutom Vojvodine.

Čanak je najavio da će danas na sastanku sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem izneti stav svoje stranke o pitanjima koja se odnose na Vojvodinu i o Radnoj verziji Nacrta zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, koja je objavljena 2. novembra na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Za eventualnu promenu teritorije Vojvodine morao bi se raspisati referendum i na njemu učestvovati i glasati "natpolovična većina", odnosno "50 odsto plus jedan" birača sa teritorije Vojvodine da bi taj predlog bio usvojen, rekao je Čanak za B92, govoreći o zahtevima LSV.

Mirčić: Znači federalizacija Srbije

Nacrt zakona o prenosu nadležnosti AP Vojvodini znači federalizaciju Srbije i njeno rasparčavanje, ocenio je predsednik Okružnog odbora SRS-a za Južnobački okrug i šef poslaničkog kluba te stranke u Skupštini Vojvodine Milorad Mirčić.

Osamostaljivanje te pokrajine sa zakonodavnom i izvršnom vlašću, pravom da na predlog Izvršnog veća donosi zakone iz oblasti koje nisu definisane republičkim zakonodavstvom, vladom, glavnim gradom, razvojnom bankom i drugim elementima, imaće katastrofalne posledice za koje niko neće odgovarati, rekao je Mirčić na konferenciji za novinare.

On smatra i da je nacrt tog zakona "pobeda vojvođanskog 'krila' DS-a u unutrašnjim sukobima u toj stranci, a najveće žrtve te borbe biće građani Vojvodine".

On je dodao da je usaglašeno i pitanje imovine Vojvodine u domenu javnih preduzeća, što, kako je naveo, nije bio slučaj u dosadašnjem predlogu zakona i podvukao da je takođe regulisano "pitanje opstajanja i finansiranja Vojvođanske akademije nauka i umetnosti".

Čanak je, takođe, objasnio da će, kada je reč o imovini Pokrajine, vlasništvo nad preduzećima kojima je osnivač i kojima upravlja Vojvodina biti rešeno posebnim zakonom, koji će takođe biti usvojen u najskorije vreme.

"Uspeli smo da barem minimum minimuma elementarnog razloga postojanja tog dokumenta bude ispunjen i time su se stekli uslovi da glasamo za zakon i za Statut", naglasio je Čanak.

Čanak je rekao da je pitanje statusa Novog Sada usaglašeno, i da li će on biti glavni grad pokrajine , a ne tek sedište vojvođanske administracije.

Povodom sednice Skupštine Vojvodine, koja je zakazana za subotu 7. novembra, predsednik LSV je rekao da je ta stranka o vojvođanskom statutu već glasala i da zato "nema potrebe da učestvuje".

Čanak je najavio da će predstavnici LSV otići na sednicu parlamenta Srbije, posvećenu pitanjima Vojvodine, ali da, ako nijedan od zahteva LSV ne bude usvojen, neće u tome učestvovati, nego da će "izaći".

Predsednik LSV je naglasio da je za LSV najvažniji proces demokratizacije Srbije, čiji je decentralizacija neodvojivi deo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.