Izvor: Radio 021, 18.Avg.2019, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Kazne za trgovce do 2.000 evra ako ne vrate sitno kupcu

Propisi na osnovu kojih bi inspekcija u Crnoj Gori mogla kažnjavati nevraćanje sitnih apoena ne postoje, ali se najavljuju izmene Zakona o zaštiti potrošača.

U crnogorskoj Upravi za inspekcijske poslove kažu da su dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u prodavnicama, prenosi RTCG.

"Žalbe su podnosili domaći potrošači. Međutim, ne postoji zakonski osnov na osnovu kojeg bi tržišna inspekcija mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena", navodi se u saopštenju.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, koje je Vlada usvojila na sednici 4. jula, kako tvrde u Upravi, propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Ako u toku nadzora nadležni inspektor utvrdi nepravilnosti, rešenjem će narediti trgovcu i odrediti mu rok u kojem treba da ispravi tu nepravilnost.

"Novčanom kaznom od 300 do dve hiljade evra kazniće se za prekršaj kompanija - trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati tu razliku. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorna osoba u kompaniji novčanom kaznom od 50 do 200 evra, a preduzetnik kaznom od 150 do 400 evra", precizira se u saopštenju.

U Upravi su naveli da do sada nisu imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci i da o tome govore otvoreno.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Za cent NEVRAĆENOG KUSURA kazna 2.000 evra

Izvor: Blic, 18.Avg.2019

Trgovac koji kupcu ne vrati kusur u cent rizikuje kaznu do 2.000 evra, predviđa predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, usvojen na sednici Vlade Crne Gore.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.