Crkva sigurna luka silovatelja i pedofila. Strahotne priče žrtava rešene jednim “završeno je to”

Izvor: Luftika.rs, 21.Jan.2021, 23:25

Crkva sigurna luka silovatelja i pedofila. Strahotne priče žrtava rešene jednim “završeno je to”

Da za Srpsku pravoslavnu crkvu zakoni ne važe evidentno je svakog dana. Kada se i prethodnog leta, kao i bezbroj puta ranije, SPC suočila sa optužbama za silovanje, sve je zaboravljeno za par dana.
Optuženi sveštenik odgovarao je pred etičkom komisijom, a tadašnji patrijarh Irinej je samo izjavio da je ta priča “završena” te da on o tome ne zna više ništa.
Priča mlade glumice Milene Radulović otvorila je pandorinu kutiju i otkrila brojne primere silovanja i seksualnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << uznemiravanja na koje država nije adekvatno reagovala. Jedan od takvih slučajeva dogodio se i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, gde je jedan sveštenik izmakao pravdi i zakonu, a devojke koje su optužile profesora za teško krivično delo, ostale nezaštićene.
Gotovo nedelju dana u javnosti se govori o slučaju silovanja i seksualnog zlostavljanja polaznica privatne glumačke škole Miroslava Mike Aleksića. Naime, njega je nekoliko bivših učenica, između ostalih i glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, optužile da ih je seksualno zlostavljao.
Njihove priče dospele su u žižu interesovanja medija i pokrenule pitanje na koji način se društvo do sada obračunavalo sa napasnicima i da li je moglo da se reaguje ranije. Jedan od slučajeva koji za sada nisu dobili epilog, jeste i priča najmanje 6 studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koje su tvrdile da su bile žrtve prodekana za nastavu Vladimira Vukašinovića.

Portal Nova.rs je objavio i seriju tekstova o svedočenjima pomenutih devojaka, gde je jedna od njih navela da ju je Vukašinović silovao u više navrata, te da se zbog toga obraćala  patrijarhu Irineju i drugim crkvenim velikodostojnicima, ali da nikakvu pomoć nije dobila.
“Obratila sam se svešteniku Vladimiru Vukašinović za prvu ispovest 2006. godine i krenula sam da se ispovedam kod njega sve dok se nije desio taj nemili događaj. On me je pozvao i na slavu u svoju kuću da upoznam njegovu porodicu i prijatelje. Za mene je sve to bila novina. Obrazovan sveštenik sa četvoro dece, profesor i divna mu žena. Bila sam oduševljena onim što mi je prikazano, ne sluteći da iza toga stoji ‘sotona’”, navela je jedna od žrtava u pismu upućenom nadležnima na Bogosloviji, dodajući da je profesoru Vukašinoviću ispovedila čitav život, ali da tada nije slutila da će to biti zloupotrebljeno.
“Sve je ličilo kao da sam sticala prijatelja koji je uz to i sveštenik. Nije mi padalo na pamet da proveravam ni ko je on, ni šta je, jer je to ‘čovek crkve’. Silovana sam jedne noći u mom stanu. Došao je sa poklonom u ruci. Skuvala sam kafu ne sluteći ništa. Pričao je o sahrani i smrti nekog rođaka njegove žene i kako je bio u blizini, pa je hteo da svrati. Tada je prvi put ušao u moj stan i istovremeno sam ga prvi put videla bez mantije”, opisuje ona kako se sve dogodilo:
“Posle izvesnog vremena je seo pored mene i rekao da hoće da spava sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Rekla sam mu da ja to ne želim, niti da sam ikada tako nešto pomislila, posebno jer on ima ženu i decu, a uz sve to je i sveštenik. Pokušala sam da se odbranim, ali sam bila poluparalisana. Noge su mi se ‘odsekle’. On je ustao, dao mi telefon da pozovem taksi i otišao u toalet. U sledećih par trenutaka pomislila sam da sam se izbavila, bar posle prvog obrušavanja na mene, ali on je samo stao pored kreveta. U narednom momentu mi je gurnuo polni organ u usta. Uspela sam posle par trenutaka da pobegnem u kupatilo, a on je otišao sa lica mesta. Ono što me još više poremetilo te noći je to što sam videla ogromnog đavola koji je izašao iz njega. Nakon ovog događaja napustila sam posao u crkvi i promenila broj telefona”, stoji, između ostalog, u pismo devojke.
Međutim, priča ove studentkinje, prema tvrdnjama upućenih sa tog fakulteta, ne predstavlja jedini slučaj gde se ovaj profesor optužuje za seksualno zlostavljanje.
U dopisima koje smo dobili na uvid sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, navodi se da slučaj pomenute studentkinje nije jedini, te postoje bar još tri devojke koje su pretrpele seksualno nasilje. Konkretno, dopis poslat nadležnima u crkvi navodi slučajeve četiri devojke koje su tvrdile da ih je Vukašinović seksualno zlostavljao, ali samo je ona imala hrabrosti da zvanično zatraži pomoć.
Povodom slučaja seksualnog zlostavljanja za koje studentkinja Bogoslovije direktno optužuje profesora i prodekana Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta, Vladimira Vukašinovića, a o kojem je naš portal već pisao, članovima komisije PBF se ranije dopisom obraćao jedan profesor (ime poznato redakciji), piše Nova.rs.
U dokumentu do kojeg je došao naš portal, on je istakao da mu se studentkinja požalila da je zlostavljana od strane profesora Vukašinovića i da je svoju ispovest podelila sa ostalim kolegama na jednoj od radionica.
“U jednom trenutku, jedna devojka, bivajući podstaknuta dešavanjima tokom radionice, podelila je sa svim učesnicima traumu koju je doživela pre nekoliko godina – da je bila silovana. Nakon sledećeg susreta, izjavila je da je u pitanju profesor Vladimir Vukašinović. Devojka je mnogo propatila”, navodi on u svom dopisu, dodajući da je usled ovakvih slučajeva dozvoljeno prekršiti ugovor o diskreciji, koji je obavezan za svakog učesnika radionice.
Razgovore sa Etičkom komisijom Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, u periodu kad se razmatrala optužba jedne studentkinje da ju je silovao Vladimir Vukašinović, vodio je i vanredni profesor PBF i protojerej Dragomir Sando. On nije želeo da govori za naš portal povodom ovog slučaja, rekavši da se ranije već izjašnjavao po ovom pitanju.
Međutim, u prepisci koju je on imao sa nadležnima na fakultetu, navodi se da postoji još slučajeva zlostavljanja, ali da nijedna devojka ne želi javno da govori o tome.
“Pre 20 godina jedna od studentkinja se žalila patrijarhu Pavlu. Tad je patrijarh pozvao dotičnog, koji je došao u pratnji jednog od episkopa. Tad ga je taj vladika spasio od strože kazne, ali je Pavle rekao da ne želi više da čuje za njega i da mu ga sklone s očiju. I stvarno je tako bilo. Tek posle smrti patrijarha, ponovo je krenuo njegov uspon”, govorio je ranije Sando.
Iako je više devojaka izašlo sa tvrdnjama da ih je Vukašinović silovao, ovaj slučaj nije dobio nikakav epilog, ni pred crkvenim, ni pred državnim instancama, a kao glavni razlog navodi se činjenica da Vukašinović pripada struji unutar SPC koja je u čvrstom zagrljaju sa režimom.
Vladimir Vukašinović je beogradski arhijerejski namesnik i profesor i prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Takođe, on je jedan od tužilaca na Crkvenom sudu i starešina je crkve Ružica.
Vukašinović: Kako se svega setila posle osam godina? U odgovoru Etičkoj komisiji fakulteta, koji je Vukašinović uputio povodom ovog slučaja, navodi se, između ostalog, da o uverljivosti ovog događaja govori činjenica da se oštećena tek posle osam godina obratila za pomoć.
Youtube printscreen “Ja nisam službeno po tom pitanju dobio nikakav dopis od nje, njene porodice ili advokata. Dopis je stigao na fakultet, a ja sam dao zvanično saopštenje u kom negiram optužbe. Iz opisa samog događaja, nesumnjivo se utvrđuje neuverljivost i ogroman nedostatak u pogledu uzročno posledične veze, zbog protoka vremena od 12 godina. Osporavajući navode koji mi se stavljaju na teret, posebno ukazujem na njihovu očiglednu neistinitost, protivpravnost, međusobnu protivrečnost i očitu nameru da budem diskreditovan”, naveo je on u svom odgovoru Etičkoj komisiji PBF.
On je istakao i da je upitno kako se studentkinja seća jednog, a ne drugog događaja.
“Ukoliko zaista postoji praznina u sećanju na događaj, otkud onda detaljan opis koji je usledio u nastavku? Kako je moguće da za drugi događaj nema potpuno sećanje, a da za prethodni ulazi u detaljni opis? Ako je reč o šoku, zbog čega je onda drugi šok veći i sa posledicama po sećanje u odnosu na prvi”, upitao je Vukašinović, ističući da nije jasno zbog čega se neko tek posle osam godina obratio za pomoć zbog pomenutih radnji.
Mediji su ranije pokušavali da stupe u kontakt sa profesorom Vladimirom Vukašinovićem, ali nam je on rekao da je sve što imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji, te da je reč o najobičnijim klevetama.
“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do poslednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je.
Kačaveda i Pahomije – daleko od pravde Srpska javnost još uvek se živo seća i slučaja vladike Vasilija Kačavende, koji je optužen za pedofiliju i podvođenje maloletnih dečaka, a za koji nije odgovarao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda je podneo ostavku zbog bolesti i to baš u trenutku kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.
Naime, 2013. godine u javnosti su procurela četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dečake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na poslednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo “ekstra”. Ipak, vladika je tvrdio da mu je gej afera nameštena.
Foto: Novosti.rs Ni dve godine kasnije, skandali nisu zaobišli Kačavendu. Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji “Život priča” otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće. Jovanović je tada tvrdio i da je video prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.
“Dovođeni su dečaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smeo biti stariji od 11 godina”, govorio je Jovanović.
Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende. Ostaće upamćen i slučaj dečaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od strane vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, “zdravstvenih razloga”.
Pahomije i zastareli predmeti polnog uznemiravanja Za razliku od Kačavende, vladika vranjski Pahomije Gačić optužen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnika. Dečaci su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podneli su 31. decembra 2002. godine.
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija Trojica dečaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, terao ih da se “druže”, što su oni odlučno odbili. Ipak, posle višegodišnjeg postupka, 2006, Pahomije je oslobođen zbog zastare predmeta.
Desetak godina kasnije, marta 2013. godine, vladika Pahomije susreo se sa novim optužbama. Naime, tada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv njega pokrenulo istražni postupak zbog novih optužbi za seksualno zlostavljanje, a za koje ga je optužio magacioner u Eparhiji Nemanja S. (31). Napastvovanje se desilo 2003. godine, a mladić je tada ispričao da je o svemu ovome ćutao devet godina iz straha.
I pored brojnih optužbi i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je godinu dana kasnije tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog.
“Povraćala sam, stidela sam se i bilo me je strah”: Svedočenje nove žrtve Mike Aleksića

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.