Izvor: Radio 021, 01.Dec.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Ogromni gubici kompanija zbog taksi Prištine, i do 200 miliona evra godišnje

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da su veliki gubici kompanija zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH.

Kako kaže, samo kompanije s kapitalom iz EU na godišnjem nivou će izgubiti oko 200 miliona evra.

"Ono što je novo, a u ponedeljak ćemo uputiti pismo i evropskim institucijama, to je da samo kompanije iz Srbije sa kapitalom iz država članica EU, ako ova odluka ostane na snazi, gube godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 200 miliona evra", rekao je Čadež za TV N1.

Srpske kompanije, ukoliko se situacija ne promeni, kaže, samo u novembru i decembru, izgubiće oko 50 miliona evra.

"Naše kompanije, znamo i same koliko plasiramo na to tržište, samo za novembar i decembar, ukoliko ovo ovako ostane, gube oko 50-tak miliona evra, i to je samo gubitak od čistog izvoza. Od toga, 56 posto su samo poluproizvodi za dalju upotrebu, dakle, neki dole Albanac, koji čeka sirovinu, on gubi", rekao je Čadež.

On navodi da se mnogo očekuje od posete komesara Johanesa Hana Prištini u ponedeljak.

"Mislim da je Komisija tu jasna, mi smo u svakodnevnoj komunikaciji i s Komisijom i sa privrednim komorama u Evropi i u regionu. Imamo jasne reakcije ka donosiocima odluka u Prištini da se jednostavno stvari moraju pomeriti i vratiti u neke normalne okvire", rekao je Cadež.

Predsednik PKS je kazao i da "shvataju i politiku i različita politička viđenja i sagledavanja nekih pitanja".

"Ali to nije ništa novo, to smo imali poslednjih 20-tak godina, pa smo poslovali, radili smo i na neki način umeli da funkcionišemo", rekao je on.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.