Izvor: Radio 021, 25.Okt.2020, 11:46

CINS: Niko ne kontroliše kako poslanici troše naknade

Analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da niko ne kontroliše da li narodni poslanici svrsishodno troše naknade za dolazak poslanika do Narodne skupštine sopstvenim kolima, za iznajmljivanje stanova u Beogradu ili za smeštaj i put u inostranstvo i u zemlji.

CINS navodi da nedostatak kontrole otvara put zloupotrebama, a da su od početka 2016. do ove godine povlastice koristila 283 poslanika, a da je iz budžeta za te namene izdvojeno 299 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"U tom periodu je samo za gorivo poslanicima isplaćeno 289,6 miliona dinara. Prema važećim procedurama, poslanici nisu ni na koji način dokazivali da su kupili gorivo", navodi CINS.

Prema rečima bivšeg poslanika i zamenika predsednika Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Milana Lapčevića, problem je u samoj proceduri kojom poslanici ostvaruju te beneficije, a nadležni odbor bi trebalo da poveća kontrolu.

"Ako dolazite sopstvenim prevozom na posao, nikakav problem nije, ali to dokumentujte putarinom, dokumentujte računima za gorivo, svojim prisustvom i tako dalje. Ovako, labavo gledanje, u smislu samo da li ste se pojavili, a da niste dokumentovali da ste došli autom je naravno podložno manipulacijama", kazao je Lapčević.

CINS ukazuje da su ove naknade koristili čak i poslanici koji imaju stanove u Beogradu.

Tako je za iznajmljivanje soba u hotelu sa četiri zvezdice ili za iznajmljivanje stana u prestonici, na osnovu računa ili ugovora sa stanodavcem koji se dostavljaju skupštinskoj službi za finansije, od 2016. do kraja 2019. šest poslanika iz budžeta dobilo 6,3 miliona dinara.

Uz pokrivene troškove najma stana, Skupština je za petoro poslanika isplatila i naknadu za odvojen život u iznosu od skoro tri miliona dinara.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.