Izvor: Radio 021, 26.Maj.2020, 07:12

Bumbari imaju trik da nateraju biljke da cvetaju ranije

Švajcarski naučnici otkrili su neobično ponašanje bumbara kojim podstiču cvetanje biljaka.

Primećeno je da bumbari kada ne pronađu polen grickaju lišće biljaka koje još nisu u cvatu. Izgleda da "šteta" koju na taj način počine zavara biljku i ona počne da cveta, ponekad i 30 dana ranije nego što je to uobičajeno.

Švajcarski naučnici su u časopisu "Science" objavili da u laboratoriji nisu uspeli da ponove ovaj "trik" bumbara s istim rezultatima. Bumbari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su odlični oprašivači za useve poput paradajza i borovnica i među prvim su oprašivačima koji se pojave svake godine kako bi svoj posao obavljali tokom čitave duge sezone.

Međutim, uprkos ključnoj ulozi koju imaju u oprašivanju, broj bumbara se, kao i mnogih drugih oprašivača, poslednjih decenija znatno smanjio. Nedavna studija o klimatskim promenama pokazala je da sve više vrućih dana u Evropi i Severnoj Americi ubrzava njihovo izumiranje. Novo otkriće o bumbarima moglo bi da bude značajno za njihov dugoročni opstanak.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.