Izvor: Radio 021, 22.Jan.2020, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brinu li korisnici u Srbiji zbog kraja podrške za Windows 7

Operativni sistem Windows 7 u Srbiji upotrebljava više od 44 odsto korisnika Majkrosoftovog operativnog sistema.

Getty ImagesOperativni sistem Windows 7 je izašao 2009. godine ali se još uvek masovno koristi

Operativni sistem Windows 7 bio je legalni operativni sistem koji je Biljana Marinković pre više godina dobila uz računar u privatnoj firmi u Beogradu.

Kao i mnogi, najviše koristi mejl, pretraživač, programe za pisanje i izdavanje faktura.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Nedavno ukidanje podrške za ovaj operativni sistem objavljen 2009. godine donelo je mnoštvo novih pitanja i izazova: da li će moći da pređe na noviji operativni sistem, Windows10, zbog starosti računara koji koristi u redu?

Da li će njena firma morati da kupi nov uređaj ili će platiti produženu podršku ukoliko želi da izbegne moguće bezbednosne rizike koji su posledica ukidanja podrške Majkrosofta za ovaj sistem?

Sličnu sudbinu dele svi privatni i poslovni korisnici koji tokom poslednje decenije koriste Windows 7, a nisu prešli na napredniji sistem - a u Srbiji ih ima mnogo.

Kraj za Windows 7: Šta treba da uradite Majkrosoft „zaustavio ruske političke hakere“Tinejdžer koji je hakovao Epl priznao krivicu

Čak 88,37 odsto tržišta u Srbiji koristi Windows operativni sistem. Od ukupnog broja korisnika desktop verzije, njih 44,98 odsto upotrebljava Windows 7, pokazuju podaci analitičkog sajta StatCounter za 2019. godinu.

Iz predstavništva Majkrosofta u Srbiji za BBC na srpskom kažu da podaci o broju poslovnih korisnika koji koriste Windows 7 nisu raspoloživi, ali da firme mogu da kupe produžene apdejte u naredne tri godine.

„Korisnici mogu da nastave sa upotrebom računara koji rade na operativnom sistemu Windows 7, ali uz povećan bezbednosni rizik", navode za BBC na srpskom iz Majkrosofta..

Pošto su brojni poslovni korisnici u različitim fazama procesa nadogradnje operativnih sistema, Majkrosoft je kompanijama svih veličina obezbedio produžena sigurnosna ažuriranja za Windows 7, do januara 2023.

Državne institucije Srbije koriste Majkrosoftove proizvode od 2013. godine. Iz Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Srbije za BBC kažu da su, kao potpisnik Majkrosoft ugovora, svim državnim organima obezbedili korišćenje najnovijih proizvoda ove kompanije, uključujući i Windows 10 operativni sistem.

Većina kompanija je, ukoliko vodi računa o stabilnosti sopstvenih sistema, „do juče (ih je) apgrejdovala", kaže za BBC na srpskom analitičarka sistema podrške Ivana Majkić iz Novog Sada.

Firme koje još uvek nisu započele tranziciju, „samo odlažu neizbežno, a to je prelazak na noviju verziju", objašnjava ona.

„U svakom slučaju, prelazak na novi sistem je najbolja opcija, jer se u suprotnom izlaže riziku od svakog mogućeg lošeg ishoda koji rad sa zastarelim i nebezbednim softverom nosi sa sobom", zaklljučuje Majkić.

Privatni korisnici - vi

Nema sumnje da je i širom sveta, kao i u Srbiji, ovaj operativni sistem bio jedan od najrasprostranjenijih među privatnim korisnicima, a na društvenim mrežama su mnogi već počeli da se „opraštaju" od miljenika.

https://twitter.com/Aakash_AS7/status/1216996622779011072

https://twitter.com/PorreKaj/status/1216981112603447296

Ipak, nije mu još - u potpunosti - došao kraj.

Ako ste koristili računar sa Windows 7 samo za surfovanje, čitanje, slušanje muzike i gledanje filmova, ova promena verovatno neće preterano uticati na vas.

Vaš računar će raditi i dalje, ali će „bez kontinuiranih softverskih i bezbednosnih ispravki biti u značajno većem riziku od napada virusa i malvera", navode iz Majkrosofta.

Zato, ukoliko koristite usluge elektronskog bankarstva, kupujete onlajn, razmenjujete poverljive mejlove i slično, trebalo bi da pređete na Windows 10.

I Nacionalni centar za sajber bezbednost Velike Britanije je upozorio da se ne preporučuje korišćenje računara sa ovim sistemom ukoliko na njemu čuvate „osetljive" podatke.

Moguće je instalirati Windows 10 na starim računarima, ali iz Majkrosofta upozoravaju da će korisnici možda imati probleme u radu.

Kako bi koristili Windows 10, računari moraju da imaju procesor od 1GHZ, hard drajv od 16 gigabajta i jedan gigabajt RAM memorije.

Najefikasnija tranzicija na Windows 10 je nabavka novog uređaja sa ugrađenim operativnim sistemom, kažu iz Majkrosofta u Srbiji.

Kako do (besplatnog) prelaza na Windows 10Ukoliko se poseduje licenciran Windows 7 operativni sistem, opcija za besplatno ažuriranje na Windows 10 je i dalje dostupna preko sajta Majkrosofta, objašnjava Majkić.Sa ove stranice treba preuzeti alatku za instaliranje Windows 10, a kada se pokrene, ona pruža mogućnost ažuriranja ili kreiranje novog instalacionog medija (USB, DVD i slično) pomoću kog se odradi "clean install" novog operativnog sistema. Serijski broj (licence key) je isti kao i u verziji Windows 7.Ukoliko se poslovanje odvija uz pomoć aplikacija koje su nekompatiblne sa Windows 10, kao što su naveli i iz Majkrosofta, postoji opcija plaćanja produžene podrške, odnosno preuzimanja bezbednosnog apdejta za Windows 10 nakon 14. januara.Firme, javni sektor i državni organi

Za poslovanje računare koristi 100 odsto preduzeća u Srbiji, a 99,8 odsto ima priključak za internet, kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku iz 2019.

Najveći poslodavac u Srbiji, sa gotovo 600.000 zaposlenih je javni sektor, prema podacima Zavoda iz 2019. godine.

„Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu kao potpisnik Majkrosoft ugovora za potrebe državnih organa je obezbedila korišćenje najnovijih proizvoda Majrosofta svim državnim organima, uključujući i Windows 10 operativni sistem", kažu za BBC iz Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije.

U odgovoru se navodi i da su nabavka, nadogradnja i administriranje računara u nadležnosti samih državnih organa, dok centralizovanu nabavku računara za potrebe državnih organa sprovodi Uprava za zajedničke poslove republičkih organa.

„U okviru Kancelarije za IT i eUpravu svi računari koriste Windows 10 operativni sistem", navodi se u odgovoru.

Međutim, nije poznato da li i sva državna i lokalna javna preduzeća, obrazovne, zdravstvene i ustanove za socijalni rad koriste najnovije operativne sisteme i da li su podaci kojima barataju zaštićeni.

Zašto istovremeno verujemo i sumnjamo u policijuZa šta sve država daje novac: Zvezda, Partizan, taksisti i - bojleri„Beba“ koja je otpočela moderno kompjutersko doba

„Na nivou kompanije smo blagovremeno prešli na noviju Windowsverziju u cilju održavanja kompatibilnosti i pre svega sigurnosti", kaže Majkić, čija se firma bavi razvojem i podrškom u oblasti onlajn naučnog peer-review procesa i naučnog izdavaštva.

Problemi koji mogu da nastanu kako za fizička lica, tako i biznis korisnike, objašnjava ona, uglavnom su vezani za nekompatibilnost aplikacija ili softvera treće strane koji se koriste u radu sa novim Windows 10 operativnim sistemom.

Ni Windows 10 nije tako bezbedan

Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) je otkrila veliku grešku u Windows 10, koju su hakeri mogli da iskoriste za pravljenje zlonamernog softvera koji je deluje legitimno.

Majkrosoft je ubrzo objavio ispravku i saopštio da nije bilo dokaza da su hakeri iskoristili grešku.

Problem je otkriven na konferenciji za medije ove agencije.

Nije poznato koliko dugo je ova agencija znala za grešku pre nego što ju je otkrila Majkrosoftu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.