Izvor: Radio 021, 02.Jan.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazilski predsednik stavio zemlju starosedelaca pod kontrolu države

Novi predsednik Brazila Žair Bolsonaro izdao je izvršnu naredbu prema kojoj Ministarstvo poljoprivrede preuzima poslove vezane za zemlju starosedelačkog stanovništva, objavljeno je u Službenom glasniku.

Ovaj čin predstavlja pobedu za takozvani agrobiznis, ali će, takođe, naljutiti ekologe.

Tokom predizborne kampanje, Bolsonaro je rekao da razmatra mogućnost da poslove koji se odnose na starosedelačko stanovništvo stavi pod kontrolu Ministarstva poljoprivrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što znači da bi ta zemlja bila otvorena za komercijalne aktivnosti, a to je do sada bilo zabranjeno.

Kritičari ističu da će Bolsonarov plan da otvori rezervate u kojima živi starosedelačko stanovništvo za komercijalne aktivnosti uništiti njihovu kulturu i jezik zato što bi ova plemena bila integrisana u brazilsko društvo.

Ekolozi naglašavaju da je starosedelačko stanovništvo poslednji čuvar Amazona, gde se nalazi najviše šuma na svetu koje su ključne za klimatsku stabilnost.

Krajnji desničar i bivši vojni kapetan Bolsonaro juče je preuzeo dužnost predsednika rekavši da je oslobodio zemlju od "socijalizma i političke korektnosti".

Njegove pristalice se nadaju da će saseći birokratiju kako bi oživeo ekonomiju, zatim da će se obračunati sa kriminalnim narko grupama i korupcijom u državnoj administraciji.

Protivnici se pak pribojavaju da će novi predsednik Brazila izazvati krvoproliće jer namerava da učini oružje dostupnijim građanima.

Takođe se strahuje da će poništiti socijalna davanja manjinama, koja su dobila dok su na vlasti bili predsednici levičarske orijentacije.

Autor: RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.