Izvor: Radio 021, 15.Jun.2020, 11:31

Boris Džonson najavio formiranje komisije o rasnim nejednakostima

Britanski premijer Boris Džonson objavio je da će biti formirana komisija o rasnim nejednakostima i pozvao narod da se usmeri na "suštinu" rasizma a ne njegove simbole, u osvrtu na nedavna rušenja statua u okviru antirasnih protesta.

"Treba da se uhvatimo ukoštac sa suštinom problema, ne sa simbolima. Treba da se bavimo sadašnjošću, a ne da pokušavamo da redefinišemo prošlost. To znači da ne treba da dozvolimo da ulazimo u beskrajne rasprave o tome koja je poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istorijska ličnost dovoljno čista ili politički korektna da ostane u vidokrugu javnosti", napisao je konzervativni vođa u članku u dnevnom listu Telegraf.

U tekstu objavljenom na vebsajtu lista sinoć, Džonson je najavio da će biti formirana komisija koja će biti zadužena da ispita "sve aspekte nejednakosti" na radnom mestu, u zdravstvu ili na univerzitetskim studijama.

On se osvrnuo ponovo na statuu bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ispred parlamenta u Londonu, koja je vandalizovana za vreme antirasističkih protesta podstaknutih smrću Afroamerikanca Džordža Flojda. Natpis "bio je rasista" napisan je ispod imena Čerčila koji je optužen da je imao rasističke izjave, naročito protiv Indijaca. Statua je u međuvremenu zaštićena metalnom kutijom.

Desetine demonstranata podržanih ekstremnodesničarskim grupama u subotu su došli do parlamenta sa ciljem da čuvaju stražu ispred tog spomenika. Tu su izbili okršaji ekstremnih desničara i policije koja je uhapsila 113 ljudi.

Džonson je ocenio "potpuno apsurdnim" da su grupe huligana ekstremne desnice i izgrednika došle u London sa ciljem da štite Čerčilovu statuu.

"Čerčil je bio heroj. Suprotstaviću se svom snagom svakom pokušaju uklanjanja te statue sa trga Parlamenta, i što pre budemo mogli da uklonimo zaštitu oko statue, to bolje", napisao je on.

Umesto da se ruše spomenici, kao što je urađeno sa statuom trgovca robovima Edvarda Kolstona u Bristolu u Engleskoj, Džonson je pozvao da se podignu druge statue i slave ljudi koji prema mišljenju sadašnje generacije zaslužuju da im se digne spomenik.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.