Izvor: Radio 021, 06.Jan.2019, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliskoistočni mirovni sporazum SAD odložen zbog izbora u Izraelu

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman najavio je da će predstavljanje dugo očekivanog bliskoistočnog mirovnog plana administracije američkog predsednika Donalda Trampa biti odloženo na nekoliko meseci iako je "veliki deo završen".

Fridman je objasnio novinarima da je na to utiču prevremeni izraelski izbori, zakazani za 9. april, ali da to nije jedini faktor i da Bela kuća želi da predstavi plan "na način koji pruža najbolju šansu da naiđe na dobar prijem", preneli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su izraelski mediji.

On je pred sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džona Boltona i premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu podsetio da je poslednji put značajan sporazum između Izraelaca i Palestinaca postignut 1993. godine i da je od tada prošlo mnogo vremena.

Takozvani "dogovor veka" za Bliski istok trebalo je da bude predstavljen uskoro, ali je jedan zvaničnik Bele kuće u decembru minule godine rekao da se uzimaju u obzir izbori u Izraelu u planiranju predstavljanja.

Ne bi se moglo očekivati da ijedna strana pozdravi taj sporazum. Uz političku neizvesnost u Izraelu, Bela kuća, takođe, mora imati u vidu kako bi plan primili Palestinci, čiji predsednik Mahmud Abas bojkotuje Trampovu administraciju otkako je Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski i premestio svoju ambasadu iz Tel Aviva u taj grad u čijem istočnom delu Palestinci planiraju sedište svoje buduće države.

Ona je, takođe, uskratila pomoć Palestincima u visini od 500 miliona dolara, podseća Frans pres.

Abas je rekao da nema nameru da nastavlja mirovni proces dok SAD ne povuku odluku o Jerusalimu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Trampov bliskoistočni plan ponovo odložen

Izvor: Večernje novosti, 06.Jan.2019

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman najavio je da će predstavljanje bliskoistočnog mirovnog plana administracije američkog predsednika Donalda Trampa biti odloženo na nekoliko meseci Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman najavio je danas da će predstavljanje dugo očekivanog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.