Izvor: Radio 021, 21.Jan.2020, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blic: Izmenom zakona se "na mala vrata" dozvoljavaju mini hidroelektrane

Predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koji je ušao u skupštinsku proceduru, mogle bi da na mala vrata otvore mogućnost izgradnje malih hidroelektrana i na područjima koja za to nisu predviđena planskim dokumentima.

Da su ovakve strepnje realne misle i pojedini dobri poznavaoci problematike mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji, piše Blic.

S druge strane, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tuo kategorički negiraju i ističu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je cilj izmene zakona sasvim drugi i da se predložena izmena uopšte ne tiče malih hidroelektrana.

Član 17 pomenutog predloga zakona, predviđeno je da se član 60 stav 3 Zakona o planiranju i izgradnji izmeni tako što će se posle reči "turista" dodati zapeta i reči "objekti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora". Ova pomalo nemušta formulacija deluje potpuno neupadljivo i iz nje se ne može mnogo saznati dok se ne pročita pomenuti član čije se izmene traže.

"Urbanistički projekat se može izraditi i za izgradnju objekta koji je u funkciji obavljanja delatnosti poljoprivrednog gazdinstva, odnosno delatnosti seoskog, turističkog domaćinstva, nautičkog turizma i/ili lovnog turizma (npr. objekti za preradu i čuvanje poljoprivrednih proizvoda, objekti za smeštaj i ishranu turista i slično), za područje koje nije u obuhvatu planskog dokumenta koji se može direktno primeniti", navodi se u članu 60 pomenutog zakona.

Kada se iza reči "turista" doda zapeta i ubace predložene reči, dolazi se do suštine da će urbanistički projekat za područje koje nije u obuhvatu planskog dokumenta moći da dobiju "objekti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora". 

Da su takve slutnje realne smatra i dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Ratko Ristić.

"Ovakva zakonska rešenja na jedan opskuran i zakulisan način, praktično zaobilazeći važeće planske dokumente i učešće javnosti, omogućavaju izgradnju objekata koji već toliko iritiraju javnost, kao što su MHE. Na mala vrata se uvodi mogućnost izrade urbanističkog projekta za MHE, uz negiranje planskih dokumenata. Smatram da bez javne rasprave u kojoj bi učestvovao i vladin i nevladin sektor i udruženja građana to nikako ne bi trebalo da dođe na dnevni red Skupštine, a ako se ustanovi da postoji pokušaj manipulacije, to nikako ne bi smelo da se usvoji", navodi Ristić za Blic.

U Ministarstvu sve to negiraju i pojašnjavaju da su motivi izmene ove tačke zakona sasvim drugačiji, da se ne odnose na izgradnju MHE i da se tiču "održivog upravljanja otpadom u poljoprivrednoj proizvodnji."

"Ova izmena je predložena kako bi se precizirale odredbe zakona u pogledu mogućnosti korišćenja energetskih potencijala poljoprivrednih gazdinstava, odnosno da se omogući efikasno održivo korišćenje biomase i drugog otpada koji se javljaju u poljoprivrednoj proizvodnji. Na ovaj način se podstiče energetska efikasnost, podstiče se održivo upravljanje otpadom i smanjuju negativni uticaji na životnu sredinu u poljoprivrednoj proizvodnji", ističu u MGSI.

Tekst u celini čitajte u današnjem Blicu.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

ZAMKE IZMENA ZAKONA Da li će male elektrane moći da se grade i tamo gde nisu u planovima? Stručnjaci kažu - DA

Izvor: Blic, 22.Jan.2020, 07:38

Predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koji je ušao skupštinsku proceduru, mogle bi da na mala vrata otvore mogućnost izgradnje malih hidroelektrana i na područjima koja za to nisu predviđena planskim dokumentima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.