Izvor: Radio 021, 25.Apr.2021, 14:23

Bela ajkula pliva prema Britaniji, druga koja je ikad prešla Atlantik

Velika bela ajkula mogla bi doplivati do Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je skrenula na pogrešan put, prenosi Mirror.

Ovaj gotovo pet i po metara dug predator tek je druga velika bela ajkula koja je uspela da prepliva Atlantik i sada se kreće prema obalama Ujedinjenog Kraljevstva i to u susret letnjoj sezoni.

Ženska bele ajkule po imenu Nukumi teška je preko tonu i po i obično pliva gore-dole po zapadnim obalama SAD i Kanade.

Naučnici koji prate kretanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ove 50 godina stare životinje kažu kako je preduzela krajnje neobičan potez i zaplivala istočno preko Atlantika.

Nukumi je odlučila da nastavi svoj put preko Atlantika, a izroni na kratko što je dovoljno da naučnici, koji prate njeno kretanje preko GPS-a smeštenog u peraju, mogu precizno da odrede smer u kojem se kreće.

"Nukumi pliva prema istoku poslednja dva meseca, sve otkad je napustila obale SAD kod Južne Karoline. Prema poslednjim podacima, ona se sada nalazi oko 1.700 nautičkih milja od obale UK. To je manje nego njena udaljenost od obala SAD, tako da bi ona u teoriji mogla da dopliva do Britanije" rekao je Bob Hueter, naučnik iz organizacije OCEARCH.

Naučnici, međutim, ipak sumnjaju u to da će Nukumi doći do obala Britanije jer su bele ajkule tamo neverovatno retka pojava.

Jedina druga bela ajkula koja je ikad preplivala Atlantik zvala se Lidija i 2014. godine doplivala je do obala Portugalije.



Autor: 24sata.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.