Bečejac pokosio čoveka na putu, pobegao s lica mesta, a izbegao krivičnu prijavu

Izvor: Radio 021, 21.Sep.2017, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečejac pokosio čoveka na putu, pobegao s lica mesta, a izbegao krivičnu prijavu

Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju nedavno je odbacilo krivičnu prijavu protiv osobe koja je izazvala saobraćajnu nezgodu, a potom odbila da pomogne povređenom i pobegla sa lica mesta.

Nezgoda se dogodila 12. oktobra prošle godine, kada je Nikola B. vozio putem, a iz sporedne ulice je takođe automobilom izleteo vozač koji ga je "počistio" sa puta. Naš sagovornik se zakucao u drvo, ostao u polusvesnom stanju, a ne bi mogao ni da napusti svoje uništeno vozilo da u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nije bio jedan taksista. Završio je sa telesnim povredama i u šoku jer je čovek koji je izazvao udes jednostavno nestao, ostavivši sopstveno uništeno vozilo nekoliko desetina metara dalje.

Iako je krivična prijava podneta zbog ugrožavanja javnog saobraćaja i nepružanja pomoći, istu je tužilaštvo odbacilo jer je osumnjičeni samo pratio zakon - uplatio je određena sredstva u humanitarne svrhe. Time je, zapravo, iskoristio famozno načelo oportuniteta.

"Mene je osiguranje isplatilo, pa ja nemam nikakvu finansijsku motivaciju da budem ogorčen ovakvim postupcima tužilaštva - samo tražim logiku u svemu. Štaviše, ovo je sve po zakonu i pokazuje koliko daleko možete da odete sa dubokim džepom. Osumnjičeni se čak bio 'naoružao' advokatom relativno odmah posle izazivanja udesa, za svaki slučaj. Ja nemam nikakvo pravo na reviziju ove odluke, na žalbu, jednostavno ruke su mi vezane zakonom, iako je potpuno jasno šta se dogodilo i ko treba za šta da odgovara", poručuje naš sagovornik.

Osumnjičeni u ovom slučaju je ispunio naredbu tužilaštva iz člana 283 Zakonika o krivičnom postupku, kojom mu se nalaže da uplati određeni iznos u humanitarne svrhe. Ovakva "pogodnost" u zakonu praktično dozvoljava počiniocima krivičnih dela da izbegnu procesuiranja i iz situacije u kojoj su krivi izađu bez ikakvih posledica. Dovoljno je da osoba ima novca.

Isti član Zakonika o krivičnom postupku propisuje i da je moguće "oprati" krivičnu prijavu ako naknadite pričinjenu štetu, obavite društvenokoristan ili humanitarni rad, podvrgnete se odvikavanju od alkohola ili droga, pa čak i psihosocijalnom tretmanu. To znači da osoba može da, na primer, izazove težak udes ili bilo koje delo za koje je naksimalna zatvorska kazna pet godina, da bude u alkoholisanim ili drogiranom stanju, a izbeći će svaku jaču sankciju ako tužilaštvo naloži da se javi na odvikavanje i osumnjičeni na to pristane.

Ovu pogodnost za počinioce krivičnih dela Srbija je dobila 2002. godine, kada je država nameravala da uvede red u pravni sistem i pokuša da kroz mere "vaspitanja" smanji stopu kriminala. Da u ovome očigledno nije uspela, već je samo ohrabrila razne kriminalce da se bahate pokazuje i praksa na mnogo višem, političkom nivou u Srbiji - mnogi nosioci funkcija oprali su svoje profesionalne biografije uplaćujući mizerne iznose u humanitarne svrhe, a krivične prijave protiv njih su odbačene i zaboravljene. Na ovakav način, pisao je detaljno portal Pištaljka, mnogi su pripremili teren da budu imenovani na dužnost, iako je vrlo upitno da li oni uopšte mogu da rade posao na koji se postavljaju. 

Još šokantnija informacija je i da je Ministarstvo pravde za samo dve godine na osnovu oportuniteta prikupilo skoro osam miliona evra. Detaljnije o ličnostima koje su uspele da se izvuku preko "dubokog džepa" čitajte OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.