Izvor: Luftika.rs, 16.Maj.2022, 13:59

Baškarenje Tomislava Nikolića u predsedničkoj vili na Dedinju plaćamo 5.000 € mesečno

Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, uprkos tome što već pet godina nije šef države, i dalje živi na teretu poreskih obveznika u vili na Dedinju.
Imajući u vidu da se te privilegije odrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da je nedavno osvojio još jedan predsednički mandat, pretpostavlja se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Tomislav Nikolić na teretu građana još pet godina nastaviti da živi u vili, piše Danas.
Za to se iz budžeta izdvaja oko pet hiljada evra mesečno.
Zbog čega građani Srbije plaćaju „raskalašan“ život Tomislava Nikolića pitanje je koje ponekad ističu čak i tabloidi i mediji koji nedvosmileno rade u interesu vlasti.
Vlada Srbije donela je u novembru 2018. godine Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom se zgrada u Užičkoj 23 u Beogradu određuje za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, Tomislava Nikolića, i prijem i boravak stranih gostiju Srbije u okviru te saradnje.
Time je produžen život bivšeg predsednika u vili na 10 godina. Da li će u njoj ostati i narednih pet godina, odnosno da li će se njegov boravak produžiti i dostići 15 godina, za sada izgleda izvesno.
S druge strane, o aktivnostima Nikolićeve kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, kojom upravlja i za šta dobija platu, odnosno sredstva za servisiranje rada svih zaposlenih, prostorija i tekućih troškova, takođe iz budžeta, javnost nije obaveštena.
Na internet portalu ove kancelarije izveštava se redovno o sastancima, ali u tišini, tako da samo posetioci tog sajta mogu da vide šta Tomislav Nikolić radi.
Reč je uglavnom o susretima sa ambasadorima te dve države i ređe sa predstavnicima kompanija. Izveštava se redovno i kada bivši predsednik dobije rođendanske čestitke od zvaničnika Kine i Rusije.
– Položaj Tomislava Nikolića objašnjiv je jednom rečju – sinekura – služba koja to nije, zvanje koje se ne obavlja, a nosi nesrazmerne privilegije. On živi sinekura, dakle bez brige, lagodno, bezbrižno i privilegovano i to zato što je jednom, sticajem okolnosti, bio predsednik Republike. Taj položaj sam po sebi nije rezultat neke njegove zasluge, niti je u skladu za zakonima Srbije, a Zakon o predsedniku Republike ionako prekomerno privileguje lica koja su nekad bila na tom mestu – kaže za Danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.
Od gotovo aristokratske titule, dodaje ona – bivši predsednik Republike, preko naknade zarade, obezbeđenja, diplomatskog pasoša, ima prava na kancelariju i na savetnIke, ma šta u toj kancelariji radio, sve do prava na pristup određenim arhivama.
– Niko od živih bivših predsednika Republike, međutim, nema onoliko količinu vanzakonskih privilegija koliko ima Nikolić. On živi u predsedničkoj rezidenciji i ima još jednu vanzakonsku titulu – šef kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom. Vanzakonske privilegije uživa dobrotom sadašnjeg predsednika Republike, dobrotom uobličenom u neki akt Vlade, duboko zavisne od tog istog predsednika. Šta je prethodilo ovim vanzakonskim i time nezasluženim privilegijama ne znamo – kaže Rakić Vodinelić.
Zato je svako slobodan da nagađa, smatra ona.
– Da li je to možda nagrada Nikoliću za istrajno ćutanje, ili za političko pacifikovanje, da li je, daleko bilo, posledica kakve ucene? Jer, ako neko navodno vrši javnu funkciju saradnje sa Rusijom i Kinom, valjalo bi da javnost ima bar neki uvid u tu saradnju, a morao bi se podneti poneki, ma kako uopšteni izveštaj o tome – ističe sagovornica Danasa.
Šta radi i kako živi Toma Nikolić, predsednik saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom

Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.