Izvor: Radio 021, 27.Feb.2021, 11:37

Barijere u Branka Bajića su dozvoljene, parking oko tih zgrada je privatna svojina

Iz Gradske inspekcije su za 021.rs saopštili da su desetine parking barijera na parkiralištima u Ulici Branka Bajića dozvoljene, jer se radi o privatnoj, a ne javnoj svojini.

Stanovnici Detelinare obratili su se 021.rs pitajući zašto se dozvoljava da nekoliko desetina parking mesta oko novog stambenog bloka u Branka Bajića 9 imaju parking barijere koje onemogućavaju da se građani tu parkiraju, nego to mogu samo pojedinci koji imaju ključeve.

U Gradskoj inspekciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << navode za 021.rs da su 25. februara obišli parking u Branka Bajića i ustanovili da se na njemu nalaze "fizičke prepreke pomoću kojih se vrši kontrolisano parkiranje vozila na svakom izgrađenom parking mestu".

- Izgrađena parking površina nalazi se na parceli koja je, na osnovu podataka katastra nepokretnosti, privatna svojina u vlasništvu "Holding Centroslavije". Na osnovu utvrđenog stanja na terenu i uvidom u list nepokretnosti, inspektor za kontrolu puteva nema nadležnosti za postupanje na toj parceli, jer je u pitanju privatna svojina - navode iz inspekcije.

Pregledom u katastru, 021.rs je takođe utvrdio da se stambeni blok u Branka Bajića 9, kao i prostor gde su parkinzi i prilazne saobraćajnice nalazi u privatnom vlasništvu, firme Tehnogradnja ili Centroslavije, a da su za neka parking mesta podneti zahtevi građana za upis vlasništva. Dodajmo i da se u regulacionom planu za ovaj deo Detelinare ne navodi direktno da se prostor na kojem se nalaze ova parking mesta sa barijerama predviđa za javne površine, nego stoji da su javne površine samo saobraćajnice.

Podsetimo da su, prema zakonskim propisima, parking barijere zabranjene na parkiralištima u javnom vlasništvu i tada inspekcija reaguje. Međutim, poslednjih godina se sve češće dešava da investitori ne predaju prostor oko zgrade u javnu svojinu, odnosno Grad ne uradi eksproprijaciju, iako bi trebalo. Ta situacija sada dovodi do toga da oko nekih zgrada parkinzi, ali i pešačke staze i zelene površine, ostaju privatna imovina i inspekcija ne može da reaguje.

Dodajmo i da se, prema nezvaničnim informacijama koje 021.rs ima, parking mesta na raznim lokacijama u Novom Sadu prodaju i za 4.000 do 5.000 evra.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.