Azijski tigrasti komarci prvi put ove godine pronađeni u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 15.Avg.2018, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijski tigrasti komarci prvi put ove godine pronađeni u Novom Sadu

Azijski tigrasti komarci prethodnih dana prvi put su pronađeni u Novom Sadu.

Osam jedinki pronađeno je u parku kod Železničke stanice, a jedna je otkrivena u Futoškom parku.

Reč je o invazivnoj vrsti komaraca, poreklom iz jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina pojavljuje po Evropi. Selidba tih komaraca i njihovo širenje u druga područja posledica je povećanog i ubrzanog prometa robe u svetu, ali i izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"Tigrasti komarci su ranijih godina otkriveni u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima", objašnjava za "Dnevnik" Dario Aćimović iz "Ciklonizacije".

Kako navode, tigrastim komarcima je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Oni su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju "krvnog obroka".

"Ovaj komarac pored našeg urbanog komarca, prenosi virus Zapadnog Nila. Da bi se suzbilo širenje te invazivne vrste, 'Ciklonizacija' je odmah uradila zaprašivanje", kaže Aćimović.

Stručnjaci sa univerziteta u Liverpulu su još 2012. godine upozorili na to da klima na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, vrstu koja prenosi razne bolesti.

Autor: Dnevnik

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Azijski tigrasti komarci pronađeni na dva mesta u Novom Sadu

Izvor: NoviSad.com, 15.Avg.2018

Prethodnih dana u Novom Sadu prvi put pronađeni azijski tigrasti komarci. Kako piše Dnevnik, osam jedinki pronađeno je u parku kod Železničke stanice, jedna je otkrivena u Futoškom parku..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.