Izvor: Radio 021, 13.Nov.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aung San Su Ći: Amnesti Internešnal povukao priznanje liderki Mjanmara

Amnesti navodi da su duboko zabrinuti zbog pasivnog držanja političarke prema progonu muslimanskih Rohindži.

Getty ImagesAung San Su Ći na ekonomskom samitu u Singapuru

Organizacija za ljudska prava Amnesti Internešnal saopštila je da je oduzela prestižnu nagradu „Ambasador savesti" od Aung San Su Ći, koja je de fakto šefica države Mjanmar.

Političarka i nobelovka je nagradu dobila 2009. godine, dok je bila u kućnom pritvoru.

Organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poručuje da je „duboko uznemirena" zbog toga što ona nije stala u odbranu manjinske grupe Rohindža, čijih je 700 000 pripadnika vojska proterala iz domova.

Ovo je poslednja u nizu nagrada koje je Aung San Su Ći (73) izgubila za poslednjih godinu dana.

„Duboko smo ožalošćeni što više ne predstavljate simbol nade, hrabrosti i neumorne borbe za ljudska prava", rekao je Kumi Naidu, generalni sekretar Amnestija, u pismu koje je uputio političarki.

Ko je Aung San Su Ći

Prva žena Mjanmara da podnese ostavku zbog Rohindži

Fejsbuk blokirao zvaničnike u Mjanmaru

„Poricanje obima i težine zločina nad Rohindžama znači da nema mnogo nade da će se situacija popraviti", naveo je Naidu.

Organizacija Amnesti, koja je svojevremeno proglasila Aung San Su Ći „svetionikom demokratije", objavila je odluku na osmu godišnjicu njenog oslobađanja iz kućnog pritvora.

Nagrade nestaju jedna po jedna

Nik Bik, BBC dopisnik iz Mjanmara

Aung San Su Ći je skoro 15 godina provela u kućnom pritvoru zato što se suprotstavljala vojnoj hunti u Mjanmaru i borila se za demokratiju. Istovremeno, vlade i međunarodne organizacije su je obasipale nagradama.

Amnesti Internešnal (AI) ju je još 1989. proglasila „zatvorenicom savesti", a 20 godina kasnije ju je dodelila svoje najviše priznanje. Prethodne godine je istu nagradu dobio Nelson Mandela.

Sada je od AI dobila pismo u kome joj poručuje da je njen „status Ambasadora savesti postao neodrživ".

Istražitelji Ujedinjenih nacija su zaključili da ona, premda nije učestvovala u navodnom genocidu nad Rohindžama, nije iskoristila svoj moralni autoritet da spreči zločine koje je armija počinila protiv Rohindži.

Ona i sada poriče da su se ti zločini uopšte desili, dok nagrade, priznanja, pa čak i počasna građanstva nestaju jedno po jedno.

Aung San Su Ći je poslednji intervju za BBC dala u aprilu prošle godine. Tada je rekla kako veruje da je izraz etničko čišćenje „prejak za ono što se dešava" u njenoj zemlji.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Aung San Su Ći: Amnesti Internešnal povukao priznanje liderki Mjanmara

Izvor: B92, 13.Nov.2018

Amnesti navodi da su duboko zabrinuti zbog pasivnog držanja političarke prema progonu muslimanskih Rohindži...Organizacija za ljudska prava Amnesti Internešnal saopštila je da je oduzela prestižnu nagradu "Ambasador savesti" od Aung San Su Ći, koja je de fakto šefica države Mjanmar...Političarka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.