Arheolozi pronašli WC stariji više od hiljadu godina

Izvor: Radio 021, 24.Jun.2017, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi pronašli WC stariji više od hiljadu godina

Istražujući ostatke ruralnog naselja u opštini Stevns na jugoistoku Danske, arheolozi su pronašli dva metra duboku jamu, za koju misle da je do sada najstariji otkriveni toalet u toj državi, čiji sadržaj mnogo govori o higijenskim navikama i prehrani starih Vikinga.

Do otkrića se došlo sasvim slučajno, a istraživači su prvo smatrali kako se radi o ostacima nekadašnje zemunice, prenela je stručna publikacija "Science Nordic".

"Odozgo gledajući, mislili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smo da je to bila zemunica, ali smo uskoro shvatili da se radi o nečem sasvim drugom", kazala je arheologinja Ana Bek.

Otkriće predstavlja iznenađenje za antropologe koji studiraju život i običaje Vikinga. Do sada se pretpostavljalo da su oni nuždu većinom obavljali u prirodi ili u staji za domaće životinje, a tako pomešani organski materijal kasnije koristili kao gnojivo.

Ranije se mislilo da su Vikinzi retko imali posebne toaletne prostorije za obavljanje nužde i da su one postojale samo u njihovim urbanim, a ne i u agrarnim naseobinama, što je sada opovrgnuto: pokazalo se da su i "seoski" Vikinzi bili kultivisani kao i njihovi rođaci iz gradova.

Analiza pronađenih makrofosila ljudskog porekla, pronađenih na arheološkom nalazištu, pokazala je veliku prisutnost livadskog cvetnog polena kojeg je obično mnogo u medu i medovini. Iz toga se sada zaključuje da su te namirnice bile redovni sastojak vikinškog menija.

Datiranje sadržaja sedimenta u crnoj jami pomoću radioaktivnog ugljenika pokazalo je da je on star najmanje hiljadu godina. Vikinzi su taj deo Danske naseljavali od kasnog 8. veka, pa do sredine 11. veka, navodi časopis Science Nordic.

Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.