Izvor: Radio 021, 16.Jun.2020, 09:13

Anketari Ninamedije na biračkim mestima, po prvi put u Srbiji radi se izlazna anketa

Na dan lokalnih, pokrajinskih i republičkih parlamentarnih izbora, u nedelju 21. juna, kompanija Ninamedia sprovešće na glasačkim mestima u Novom Sadu izlaznu anketu - tzv. exit poll metod.

Kako je navedeno iz ove kompanije koja se bavi ispitivanjem javnog mnjenja, reč je o proceni izlaznih rezultata kakva se u razvijenim demokratskim zemljama primenjuje više od 50 godina, a čija je svrha dobijanje ocena rezultata izbora u veoma kratkom roku.

"Jedan od osnovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ciljeva ovakvog načina istraživanja je da se unesu inovacije u posmatranje izbornog procesa, ali i da se razviju nove metode istraživanja za procenu izbornog rezultata. Izlazna anketa je istraživanje koje je zasnovano na razgovorima sa biračima dok napuštaju glasačka mesta. Sam postupak anketiranja garantuje anonimnost i ne ugrožava tajnost glasanja. Pored odgovora na pitanje o samom činu glasanja, anketari će beležiti i demografske podatke", kažu u Ninamediji.

Exit poll se u Srbiji organizuje prvi put, a lica zadužena za realizaciju imaće jasna obeležja - majice i glasačke kutije.

Podsetimo, birališta se u nedelju otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 časova.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.