Izvor: Luftika.rs, 09.Dec.2021, 11:32

Alimpić poručuje: Studija procene uticaja rudnika Rio Tinta na životnu sredinu je završena

Marija Alimpić ispred organizacije “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” kaže da je Studija procene uticaja rudnika Rio Tinta na životnu sredinu završena, što su prema njenim rečima, potvrdili i zaposleni u kompaniji Rio Tinto prilikom jednog sastanka van Srbije.
Na istom sastanku, zaposleni ove kompanije, izjavili su da ne mogu da pokažu ovu studiju javnosti jer se tome protivi Vlada Republike Srbije, tvrdi Alimpić.
Sa druge strane, ministarka za zaštitu životne sredine Irena >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Vujović, izjavila je na TV Prva, da se još ne zna da li bi rudnik litijuma kompanije Rio Tinto imao negativan uticaj na životnu sredinu, jer studija procene uticaja još nije gotova.
Kako je rekla, ta tema ne treba da se politizuje i da se tako građani zastrašuju jer “još ništa ne znamo, a već pričamo da ne valja, dok oni koji blokiraju auto-puteve, prodaju svoju zemlju Rio Tintu za basnoslovne sume”.
Marija Alimpić, komentarišuću izjavu ministarke Vujović, kaže da je njeno oglašavenje sramno i ponižavajuće za zdrav razum.
– Irena Vujović je u više navrata imala prilike da nam praktično pokaže koliko je pogubno i katastrofično njeno postavljanje na čelo Ministarstva zaštite životne sredine. Kada smo se pomenutom ministarstvu ovog leta obratili tražeći da pošalju inspekciju na teren kako bi se utvrdilo zbog čega se u dolini Jadra javljaju velike količine vode gde ih ranije nije bilo, a u blizini bušotina, dobili smo odgovor da oni nisu nadležni jer “nizu izdali dozvole za bušenje”.
Dakle, jasno su nam stavili do znanja da se oni u svoj posao neće mešati te ne znam zašto se sad javlja sa dezinformacijama jer se dobro zna da je uticaj rudnika litijuma projekta “Jadar” ne samo negativan nego poguban po sav živi svet.
Ovo je potvrđeno njihovim studijama koje ne smeju da objave, naučnim radovima naših i stranih stručnjaka i akademika. Shodno tome, smatramo njeno oglašavanje sramnim i ponižavajućim za zdrav razum – kaže Alimpić za naš portal.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Zaštitimo Jadar i Rađevinu (@zastitimojadariradjevinu)


Institut “Jaroslav Černi”, nakon što je prešao u vlaništvo Milenijum tima je angažovan na izradi niza studija u vezi voda na projektu Rio Tinta.
Pored monitoringa podzemnih i površinskih voda koje sprovodi od 2018. godine, Institut radi i Hidrološku studiju reke Jadar u zoni budućeg zahvata za vodosnabdevanje, Jadar projekat studiju snabdevanja vodom, Studiju o ispuštanju otpadnih voda, Hidrotehničku studiju zaštita od poplava i plavne zone u dolini reke Jadar i Hidrotehničku studiju relokacije reke Korenite.
U jednoj od ranijih izjava koje je Marija Alimpić dala za naš portal, podsetila je javnost je Insititut “Jaroslav Černi” radio studije i analize za potrebe “Rio Sava ekslporation” i projekat “Jadar”, ali da ti podaci nisu bili dostupni javnosti.
– Mi znamo da je Institut „Jaroslav Černi“ radio analize i studije za potrebe kompanije “Rio Sava eksplorejšn” i projekat „Jadar“ koje nisu bile dostupne javnosti. Razlog tome je, kako nam je objašnjeno, „da je kompanija koja je platila studije, vlasnik istih.“
Dakle, jedna privatna kompanija je vlasnik podataka o stanju naših voda i njihovom mogućem zagađenju. U svakoj suverenoj zemlji, ovako nešto bi bilo neprihvatljivo, ali to sa nama izgleda nije slučaj.
Da imamo bilo koga zdravorazumskog i moralnog na mestu donosioca odluka, mi bismo apelovali da se obustavi prodaja Instituta. Znajući da oni neće odustati, apelujemo na sve stanovnike ove zemlje da se probude i pridruže nam se u borbi za očuvanje – poručila je Alimpić.
Procurela tajna dokumenta Rio Tinta – evo šta sve planiraju dok mi žmurimo

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Ministar Momirović potpisao odluku, deponije neće biti u dolini Jadra

Izvor: N1 televizija, 09.Dec.2021

Kompanija Rio Tinto tražila pre par meseci da se izmeni prostorni plan i da deponija bude u dolini Jadra, a sada se ta odluka poništava, kažu iz udruženja PAKT (Podrinjski anti korupcijski tim), nakon što je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je Odluku...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.