Izvor: Radio 021, 12.Jul.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija za sprečavanje korupcije podnela tužilaštvima 16 krivičnih prijava protiv funkcionera

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić izjavio je da je Agencija u prethodnoj godini nadležnim tužilaštvima podnela 16 krivičnih prijava zbog postojanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu ili da su dali lažne podatke o imovini sa namerom prikrivanja.

Sikimić je kazao da je Agencija nadležnim tužilaštvima i drugim državnim organima podnela 13 izveštaja zbog sumnje da su funkcioneri, čija je imovina bila predmet provere, izvršili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << neko drugo krivično delo. On je u Skupštini Srbije, predstavljajući izveštaj tog nezavisnog državnog organa, naveo da je prošle godine bio visok procenat postupanja funkcionera, 93,3 odsto, po rešenjima Agencije kada je reč o sukobu interesa.

"Povećan je broj zahteva funkcionera za davanje mišljenja o sumnji u postojanje sukoba interesa. Broj zahteva je u odnosu na 2017.godini veći za 87,8 odsto, što je rezultat obuka koje Agencija sprovodi”, rekao je Sikimić.

On je istakao da je većina funkcionera uvažila odluke Agencije i data mišljenja, ali je primećen manji broj slučajeva na nižem nivou vlasti da se odluke Agencije o razrešenju funkcionera ne poštuju.

"Kao razlog navode da su oni (na nižem nivou vlasti) utvrdili da nema sukoba interesa, a za to je nadležna isključivo Agencija. To ne doprinosi dodatnom unapređenju vladavine prava", rekao je Sikimić.

Sikimić je naglasio da od marta 2019. godine Srbije nije više među državama koje se nalaze u "globalno nezadovoljavajućem režimu" u smislu usklađenosti sa preporukama GREKO - antikorupcijsko telo Saveta Evrope.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.