Izvor: Radio 021, 07.Nov.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat: Oštrije kazne za maloletnike ne bi dale rezultate

U poslednjih pet godina, skoro 10.000 maloletnika, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, presudama je dobilo vaspitne mere ili maloletnički zatvor, a čak 40 je završilo iza rešetaka zbog teških dela, od čega 10 prošle godine.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva (RJT), prošle godine je policija registrovala više od 7.000 počinilaca krivičnog dela mlađih od 18 godina, od kojih petina nema ni 14 godina i nisu krivično odgovorni. Čak 1.416 tinejdžera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dobilo je vaspitne mere, a njih 172 maloletnički zatvor. Kako prenose Novosti, u porastu je broj teških ubistava kod mladih, a za petinu je više krađa, razbojništava i imovinskih delikata nego godinu dana ranije.

Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će MUP predložiti Ministarstvu pravde pooštravanje kaznene politike ili pronalaženje drugog rešenja po ugledu na EU.

"Iz analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja krivičnih dela najmlađih počinilaca, nekada čak i dece mlađe od 14 godina, koja po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju", rekao je Stefanović i naveo da u praksi deca koja počine krivično delo za koja ne mogu odgovarati i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuje blaga kaznena politika odmah prelaze na izvršenje sledećeg dela.

Advokat Aleksandar Cvejić, licencirani branilac za zastupanje maloletnika, smatra, međutim, da je pooštravanje kaznene politike krajnja nužda i da bi samo napunilo zatvore.

"Maloletnici su, pre svega, deca i imaju kapacitet da se poprave. Trebalo bi raditi mnogo više na prevenciji, u školi, porodici, društvu. Pre svega treba reformisati centre za socijalni rad", ocenjuje Cvejić za Novosti.

Prema njegovim rečima, većina njih se uplaši ili stidi, ali postoje i oni koji iza sebe imaju bogat kriminalni dosije i ni trunku griže savesti.

Takvima teško da pomaže zatvor, jer, kako primećuje Cvejić, on je samo škola za ozbiljniji kriminal. Od vaspitnih mera, maloletnicima se mogu izreći mere upozorenja i usmeravanja, pojačanog nadzora ili zavodske.

Inače, po zakonu, roditelj može biti novčano kažnjen od 30.000 do 100.000 dinara ako njegovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi nekoga. Nema podataka da je neki roditelj do sada odgovarao.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.