Izvor: Luftika.rs, 24.Jan.2021, 18:21

Advokat Mike Aleksića je specijalni savetnik u MUP-u, prošao put od Vidovite Zorke do Vulina, i upravo je počeo prljavu igru

Advokat Svetozar Vujačić je naozbiljniji kandidat za branioca Mike Aleksića, učitelja glume osumljičenog za silovanje i zlostavljanje više maloletnih glumica. Barem je to potvrdio u jutarnjem programu TV pink. Dosad je pred sudom zastupao mnoge poznate ličnosti, ali je nastupao i protiv njih. Od decembra prošle godine je specijalni savetnik ministra policije Aleksandra Vulina a, između ostalih branio je Vidovitu Zorku, upravnika Centralnog zatvora Dragišu Blanušu, bivšeg predsednika SRJ >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Zorana Lilića, SPS-ovca Borislava Ivanovića…
Prozivan je da se lažno predstavljao kao branilac Dragana Džajića i generala Dragoljuba Ojdanića, a ultradesničara Mišu “Nerazumen” Vacića pred sudovima brani skoro 20 godina.
Gostujući u jutarnjem programu Pink televizije, Svetozar Vujačić, komentarišući optužbe za silovanje protiv Mike Aleksića, u ceo slučaj je pokušao da, na neki način, uvuče Mariniku Tepić i Andreja Vučića. Na ovaj način se ozbiljno istakao kao drveni advokat osumnjičenog učitelja glume. Nema sumnje da će kod svojih političkih nalogodavaca dobiti pohvale, a evo šta je rekao:
“Imamo situaciju da su neki stali na stranu Mike Aleksića i već su doživeli medijski linč. U ovoj fazi postupka, nisam sklon da kažem da je Mika Aleksić kriv i da je uradio to za šta ga okrivljuju, kao što nisam ni sklon da kažem da nije kriv. Preuranjeno je određivati se da li je kriv ili nije”, rekao je on i dodao da je Miki Aleksiću je povređeno pravo pretpostavke o nevinosti, koje u našem zakonu stoji, a ono, objašnjava znači da je neko nevin dok se ne dokaže da je kriv.
A onda je izrekao nešto nečuveno, makar ne od strane advokata koji želi sebe da predstavi kao objektivnog: U pokušaju da ‘neutralno’ komentariše slučaj, relativizovao je pozicije i sadašnjih i prošlih i budućih žrtvi: “Ja mislim, i potpuno sam siguran, da će u narednom periodu biti prijava za silovanja koja su izvršena pre dve, tri, četiri – pod znakom navoda silovanja – pet godina, mnogo. Milsim na lažna, na fiktivna…devojke ili žene biće nezadovoljne sa nekim iz bilo kojih razloga…(Predrag Sarapa: “Pa dobro, sad ih je ohrabrilo ovo…”)…ohrabrilo, da, i one će ga prijaviti za silovanje.”
Vujačić je potom dodao: “Marinika Tepić…ona je poznata da podnosi krivične prijave svaki dan. I njena ciljna grupa su Andrej i Aleksandar Vučić. Po njoj taj Andrej ne znam ni ja koliko ima lanca restorana, hotela, pekara, kol’ko ima hektara…ja mislim da u Vojvodini nije nikom ostalo ništa, da sve on uzeo, razumete. Po Mariniki. Ali ovo sad pričam ozbiljno. Ja ne isključujem mogućnost da će Marinika Tepić prijaviti Andreja Vučića da je silovao. Ne da bi to dokazala, nego zbog publiciteta njenog i rušenja ugleda Andreja Vučića. Razumete?”
Ne razumemo. Stvarno ne razumemo kako neko ko se bavi advokaturom a uz to je i na visokoj funkciji u MUP može i sme ovako da manipuliše osećanjima žrtava i daje paušalne ocene i hipotetičke prognoze.
Evo i spornog dela gostovanja:

Tim povodom, Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od REM da odmah sankcioniše Televiziju Pink zbog manipulisanja ljudskom patnjom, izrugivanja žrtvama seksualnog nasilja i širenja mržnje prema ženama, naročito prema opozicionim političarkama, kao što je potpredsednica SSP Marinika Tepić.
U saopštenju SSP je naveo da je u „kampanji odbrane pretpostavke nevinosti Miroslava Mike Aleksića, a relativizujući javno njegove žrtve silovanja, advokat Svetozar Vujačić, specijalni savetnik ministra policije Aleksandra Vulina“, jutros na TV Pink optužio i potpredsednicu SSP Mariniku Tepić.
Kako se navodi, Vujačić je Mariniku Tepić optužio izjavom: „Ja ovo sad pričam ozbiljno. Ja ne isključujem mogućnost da će i Marinika Tepić prijaviti Andreja Vučića da je silovao“, na šta je novianr Predrag Sarapa rekao: „Nemojte da joj dajete ideju“.
Stranka smatra da su tim relativizovanjem seksualnog nasilja nad više polaznica Aleksićeve privatne škole, insinuacijama o lažnim prijavljivanjima, gosti i urednici TV Pink „izvređali ne samo sve žene žrtve zlostavljanja i Mariniku Tepić takođe kao ženu, već i sve ljude koji traže pravdu u ovoj državi i žele da prijave krivična dela“.
U saopštenju se prenosi i izava Marinke Tepić, koja je poručila da ne vređaju žrtve silovanja i da ona ne podnosi lažne prijave kao „Vučićev potpredsednik Miloš Vučević ‘protiv’ Aleksandra i Andreja da bi ih spasio iz optužnice ‘Jovanjica’ za proizvodnje droga. Imaju oni dovoljno nedela da se celo pravosuđe njima bavi godinama – stoji na kraju saopštenju Stranke slobode i pravde.
A ko je, u stvari, Svetozar Vujačić?
Rođen je 13. avgusta 1949. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1976. godine. U advokaturi je od početka 1983. godine.
Pred sudom zastupao mnoge poznate ličnosti, ali je nastupao i protiv njih. Tako je 2001. godine branio Zorku Pucar – Vidovitu Zorku, koja je kasnije osuđena za prevaru. Bio je ubeđen da je njegova klijentkinja samo jedna „beznačajna žrtva proklamovane borbe protiv kriminala“.
Ostaće upamćen i po odluci da jula 2005. otkaže punomoćje Mališi Jeftoviću, u međuvremenu osuđenom za obljubu i protivprirodni blud nad trogodišnjom devojčicom koja je zatim umrla. On je medijima tada poslao saopštenje u kojem je naveo da ni kao čovek, ni kao roditelj nije pronašao nijedan racionalan razlog da zastupa osumnjičenog.
Zastupao je Dragišu Blanušu, bivšeg upravnika Centralnog zatvora, protiv koga je 2002. zatražena istraga zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj 28. juna 2001, kada je Slobodan Milošević izveden iz zatvora i prebačen u Hag.
Zorana Lilića, bivšeg predsednika SRJ, Vujačić je zastupao 2003. godine, kada je ovaj podneo privatnu tužbu protiv Manojla Vukotića, glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, zbog teksta u magazinu Arena.
Prvom opštinskom tužilaštvu Vujačić je 25. septembra 2003. podneo krivičnu prijavu protiv Nede Arnerić, republičkog poslanika DS, zbog sumnji da je na sednici parlamenta na kojoj su izabrani guverner i Savet NBS, 22. jula, neko manipulisao njenom glasačkom karticom i glasao umesto nje. Vujačić je naveo da sumnja da je Arnerićeva pomogla učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. On je tih dana tragao za fotografijama na kojima su Arnerićeva i Zdravko Čolić, a koje bi poslužile kao dokaz da je 22. jula poslanica bila na letovanju u Bodrumu, u Turskoj.
Vujačić je zastupao i SPS-ovca Borislava Ivanovića, optuženog da je pomagao u skrivanju Ratka Mladića, kao i Sinišu Vučinića, optuženog da je sa još nekolicinom saradnika u noći između 30. i 31. marta 2001. u kompleksu vile „Mir“ na Dedinju bio kolovođa grupe koja je pokušavala da spreči hapšenje Slobodana Miloševića.
Vujačić je početkom februara 2008. godine u medijima davao izjave kao branilac Dragana Džajića, bivšeg funkcionera FK Crvena zvezda, a da nije dobio punomoćje u predmetu.
Poznat je i po tome što je, takođe gostujući na Pinku, pozvao tužilaštvo da zabrani kolumne Ljubodraga Stojadinovića kolumniste Peščanika, jer prema njegovim navodima, on poziva na ubistvo predsednika Vučića i njegove dece.
Aprila 2002. godine Vojislav Selezan, pravni zastupnik generala Dragoljuba Ojdanića, javno ga je prozvao da se u medijima lažno predstavio kao Ojdanićev advokat i dao netačnu izjavu BK televiziji, u kojoj je demantovao pisanje frankfurtskih Vesti da će se Ojdanić dobrovoljno predati Tribunalu.
Vujačić je za BK televiziju rekao da su „frankfurtske Vesti poslednje novine kojima bi general Ojdanić dao izjavu“. Selezan je tada rekao da Vujačić „očigledno iz nekih drugih interesa stvara sebi reklamu“.
Stao je u odbranu Miše Vacića, kada je ovaj pozvao na nasilje i pretio lokalnim Srbima u Bujanovcu da će ih proterati zbog korupcije, a gradonačelniku Šapca da će završiti u Drini poput austrougarskih vojnika u Prvom svetskom ratu.
U decembru 2020.  Svetozar Vujačić imenovan je na mesto savetnika ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina
Ne postavljamo više pitanje “Ko je ovaj čovek?” već kako je ovakav čovek dospeo na važnu državnu poziciju i ko mu je i zašto to omogućio.
Podsetimo, o višestrukom silovanju progovorila je hrabra glumica Milena Radulović.
Svoje traume iz Mikine škole podelila je i glumica Hana Selimović.
Miku Aleksića je dosad prijavilo 20 učenica.
Branka Katić o svom iskustvu sa Aleksićem: Govorio mi je da se sa 15 godina sisama probijam kroz svet
Glumica Hasija Borić o seksualnom zlostavljanju u Dramskom studiju u Sarajevu.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.