Izvor: Radio 021, 07.Avg.2019, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abortus: Novi Zeland ide ka tome da ne bude više krivično delo

Dosad su žene tamo mogle da abortiraju samo u slučaju da im dva lekara potpišu da će nastavak trudnoće ugroziti njihovo mentalno ili fizičko zravlje.

Getty ImagesAbortus je sada zdravstveno pitanje, rekao je ministar pravosuđa Novog Zelanda.

Vlada Novog Zelanda predložila je zakon po kome abortus neće više biti krivično delo i ostavlja ženama pravo da do 20. nedelje trudnoće odluče hoće li roditi dete.

Premijerka Džasinda Ardern i ministri u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vladi zalažu se za izmenu starog zakona o abortusu iz 1977. godine.

Prema tom propisu žena može da abortira samo u slučaju da joj dva lekara potpišu da bi nastavak trudnoće mogao da ugrozi njeno mentalno ili fizičko zravlje.

Ardern očekuje da će glasanje o novom zakonu biti „tesno", a u parlamentu bi trebalo da se prvi put pojavi u četvrtak.

„Šta dokazuje čaršav posle prve bračne noći“: Kako prastari običaji i dalje progone žene Žene u Hrvatskoj ustale protiv zlostavljanja na porođaju Trudnica na koju je pucano optužena za smrt deteta Šta piše u zakonu?

Ako prođe, predlog će omogućiti ženama da više ne moraju da dobiju lekarsku saglasnost za prekid trudnoće pre 20. nedelje.

Ukoliko im bude trebalo moći će da potraže savete od stručnjaka u vezi sa tim.

U slučaju da je trudnoća duža od 20 nedelja moraće da postoji „razumno uverenje" da ženino psihičko ili fizičko zdravlje neće biti ugroženo abortusom.

Zakon predviđa i „sigurna mesta" - na kojima žene neće biti izložene uznemiravanju, niti će moći da budu da udaru demonstranata, koji se protive ovim izmenama.

„Vreme je da se to promeni. Bezbedni abortus treba posmatrati i uređivati kao zdravstveno pitanje i pravo žene da odlčuje o sopstvenom telu", kaže ministar pravosuđa Endrju Litl.

Ne postoji gornja granica do kada je dozvoljeno prekinuti trudnoću na Novom Zelandu, u skladu sa važećom regulativom, ali su abortusi posle petog meseca retki.

Kakve su bile reakcije?

Alranc, grupa za pravo na abortus, kaže da je predlog bolji nego postojeće stanje, dok njihova predsednica Teri Belamak smatra da treba pomeriti granicu sa 20. nedelje.

„Određena ispitivanja se rade u tom periodu i daju ljudima još malo vremena da razmisle o rezultatima", rekla je.

Alranc je ranije saopštio da postojeća zakonska regulativa o abortusu na Noovom Zelandu krši prava trudnih žena.

Kampanja protiv abortusa koju vodi grupa Glas za život ističe da je predlog novog zakona „ekstremno uznemirujući" i da vlada premijerke Ardern nema mandat da to sprovede u delo.

Kejt Kormak iz udruženja Glas za život rekla je Radiju Novi Zeland da će novi propisi „biti kontraproduktivni za zdravlje žena".

Hoće li proći?

Aredern je za premijerku izabrana 2017. godine, a vladajuću koaliciju čine njeni laburisti, nacionalisti i partija Zelenih.

Neslaganja unutar koalicije ispoljila su se na pitanju abortusa.

Ipak, materija ovog zakona smatra se pitanjem savesti, pa poslanici neće biti prinuđeni da glasaju po partijskoj liniji.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.