Izvor: Radio 021, 19.Okt.2020, 14:32

ANKETA Grad Novi Sad daje milione za LED treptače kod pešačkih prelaza - da li će poboljšati bezbednost na putu?

Vozači će na novosadskim putevima dobiti dodatna upozorenja da nailaze na pešački prelaz.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nabavlja novu saobraćajnu signalizaciju u vidu LED treptača i markera, senzora i odgovarajućih saobraćajnih znakova koji će biti postavljeni neposredno pre određenih pešačkih prelaza.

Planirano je da se na oko 25 lokacija postave znakovi "pešački prelaz" sa žutim LED treptačima, detektorima kretanja pešaka i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << LED markerima.

Ukupno se planira nabavka 64 znaka, 252 LED markera i 10 svetiljki koji će kao izvor napajanja koristiti solarne panele, navodi se u konkursnoj dokumentaciji. Procenjeno je da će ovaj posao koštati do 16,6 miliona dinara bez PDV.

Tačne lokacije nove signalizacije će biti definisane zasebnim saobraćajnim projektom i u zavisnosti od raspoložive opreme i stanja kolovoza, navode u gradskoj upravi. To znači da lokacije za novu signalizaciju nisu poznate.

"Svrha je dodatno upozorenje vozačima na prisustvo pešaka u zoni prelaza tj. sistem će na osnovu senzora detektovati prisustvo pešaka i paljenjem žutog treptača i Led markera u kolovozu upozoravati vozače da nailaze na pešački prelaz", navodi se u dokumentaciji za javnu nabavku Grada.

Kad senzor detektuje pešaka koji se približio pešačkom prelazu i sprema se da pređe ulicu, šalje se komanda znaku sa treptačima i LED markerima da se upale i upozore vozače da se zaustave i propuste pešake. Istovremeno se šalje signal da bi se aktivirali i treptači sa druge strane ulice, za vozače iz suprotnog smera.

Ova nabavka je u toku i biće okončana 3. novembra, ali će postavljanje same signalizacije potrajati zbog pribavljanja svih neophodnih dozvola.

Recite nam šta mislite o ovom planu nadležnih u Gradu.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.