Izvor: Radio 021, 20.Apr.2021, 15:33

ANEM: Nadležni da odlučno i bez odlaganja osude svaki pritisak na novinare

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je protestovala povodom pretnji i pritisaka kojima su novinari sve češće izloženi.

ANEM je reagovao zbog nacionalističkih plakata koji su u noći između 17. i 18. aprila zalepljeni na zid kuće u kojoj je smeštena redakcija radija i portala 021. Više o tome na OVOM LINKU.

Iste noći, novinarki iz Inđije, Verici Mariničić, koja je i ranije, zbog svog rada bila izložena pritiscima i napadima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << upućena je nova, vulgarna pretnja.

ANEM ukazuje na to da se sve ovo dogodilo samo par dana nakon fizičkog napada na novosadskog novinara Daška Milinovića, zbog čega podseća da je demokratsko društvo nezamislivo bez medija koji održavaju pluralističku prirodu društva i koji otvaraju prostor za najširu debatu o pitanjima od javnog interesa.

"Takvih medija ne može biti dok novinari, zbog posla kojim se bave, bivaju izloženi pritiscima, pretnjama i targetiranju, i dok se u njih upiru prsti kao u izdajnike, antinacionalne i antidržavne elemente, ili im se vulgarno preti. ANEM je apelovao na nadležne da odlučno i bez odlaganja osude svaki ovakav slučaj, a kako bi narasle tenzije, na čijem udaru se uvek prvo nadju mediji, napokon počele da se smiruju", poručuju u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija.

Pritisak na redakciju 021 osudili su i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije, o čemu možete čitati OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.