Izvor: Luftika.rs, 19.Sep.2021, 13:56

5 mesta na kojima možete da se sklonite od napada Vučićevog ludila a da ostanete u Srbiji

Ukoliko ste u potrazi za idealnom lokacijom za beg od televizije, telefona i pritisaka sa svih strana predlažemo ovih 5 fantastičnih lokacija za koje je zaslužna priroda i niko drugi. Fizička aktivnost i čist vazduh popraviće vam i zdravlje i raspoloženje.
Otklon od svakodnevnih, ovakvih i onakvih vesti blagotvorno će delovati na vaše psihičko stanje.
Grza Podnožje Južnog Kučaja na izvoru reke Grze je neverovatna oaza prirode idealna za beg od svakodnevnih obaveza. Grza je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << reka u istočnoj Srbiji duga 23 km, nastaje od reka Ivanštice (Gornje Grze) i Velike Čestobrodice. Reka Grza je leva pritoka reke Crnice, koja protiče kroz Paraćin i zapadno od grada se uliva u Veliku Moravu.
Grza ima neverovatnu zelenkastu boju na, predeo je ušušlan u zelenilo. Nakon vrela sačinjenog od kaskada, Grza u nastavkuu toka formira gornje i donje jezero. Voda je čista ali hladna i bogata ribom.
U ovom prelepom parku prirode imate sjajne uslove za boravak sa decom, društvim ili sami ako želite da se osamite i odmorite. Uz gornje jezero je sa svih strana, kao i uz samo vrelo, napravljene su klupe i stolovi koji obezbeđuju prostor za odmor.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Marija Nesic (@marijaanesic)


Predeo je obeležen putokazima koje posetiocima daju dovoljno informacija. Staze su lepo uređene i obezbeđene i vode do vidikovaca i manje pećine.
Ukoliko planirate da na izletu roštiljate uz reku Grzu imaćete za to savršen ambijent.
Kanjon reke Vratne Kanjon reke Vratne se nalazi 35 km severo-zapadno od najbližeg grada Negotina, poznatog po svojim mnogobrojnim vinskim podrumima. Ovs destinacija je idealna za jednodnevni izlet za one koji su malo akcije i planinarenja. Ovaj kanjon ima zavidnu centralnu lokaciju odakle možete da otpočnete avanturu planinarenja koje može da traje i nekoliko dana.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Nikola Stanojevic (@wildeastserbia1)


Vrhunac kanjona Vratne su tri prirodna svoda koja su u narodu dobila naziv Vratnjanske kapije. Prve dve kapije su lako dostupne i do njih se stiže nakon desetak minuta pešačenja od manastira Vratna. Treća kapija je avantura za sebe jer podrazumeva hodanje 3 km dugom obeleženom stazom kroz bujnu vegetaciju uz samu reku. Na putu nazad možete da se popnete na vrh druge kapije i da uživate u pogledu.
Vodopadi Sopotnice Prijepolje je samo po sebi interesantan gradić, koji svakako zavređuje bar nekoliko sati obilaska. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se manastir Mileševa. Nešto dalje od manastira nalazi se selo Hisardžik, sa starom kamenom džamijom i ostacima tvrđave iz 13. veka, koja dominira okolinom sa vrha visokog brda.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Prijepolje Sa Sirom Okolinom (@prijepoljeistorija)


U samom mestu Sopotnica najveća atrakcija su vodopadi, na koje ćete neprestano nailaziti tokom šetnji kroz okolne bukove šume. Tu je i više starih vodenica, koje su nekada služile kao mlinovi. Ljubitelji planinarenja mogu da se okušaju u osvajanju najvišeg vrha Jadovnika, koji se zove Katunić i visok je 1.733. metra, a za avanturiste tu je kanjon reke Mileševke i splavarenja Limom.
Zasavica  







View this post on Instagram

















 
A post shared by SREMSKA MITROVICA ŽIVI (@sremskamitrovicazivi)


Specijalni rezervat prirode Zasavica je idealna destinacija za odmor, rekreaciju, plovidbu čamcem, posmatranje prirode i ptica i uživanje u dobroj hrani.Boravak u rezervatu je dodatni zanimljiviji sa turustičkog broda “Umbra” kapaciteta 60 mesta. Brod od 2003 god. ima plovni put kroz najlepši deo rezervata, u dužini od 7 km. Dužina plovidbe zavisi i od vodostaja, koji je najviši u rano proleće a najniži u kasno leto.
Sa broda se pruža pogled na najširi deo toka Zasavice iza koga se nalazi pašnjak kojeg dalje u plovidbi zamenjuje komleks poplavnih šuma. Vožnja traje između pola sata i 40 minuta, uz vodiča koji će vas upoznati sa vrstama koje se ovde mogu videti. Pored toga možete da iznajmite drveni čamac sa motkom za odgurivanje, i sami istražite vodena prostranstva Zasavice. Zasavica je dom za čak 192 vrste flore i faune koje su potpuno jedinstvene u Srbiji, a neke od njih i u celom svetu. Od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, a videćete stada mangulica i podolskog govečeta, farmu magaraca kao i mini zoološki vrt.
Kanjon Rosomače  







View this post on Instagram

















 
A post shared by Žaklina Miljković (@zaklina.miljkovic.980)


Kanjon Rosomače još se naziva i Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, i nalazi se u Parku Prirode “Stara planina” u istočnoj Srbiji na teritoriji opštine Pirot, a u neposednoj blizini sela Slavinja, od koga se pruža do sela Rosomač u dužini od oko 500 metara.
Kanjon je nastao razlamanjem i kidanjem postojećih stena usled snažnih zemljotresa pre nekoliko miliona godina. Nakon toga voda je strpljivo izvajala i stvorila harmoniju skladnih oblika dajući prostoru jedinstvenu lepotu. Kadaada izađete na vrh uspona koji nije težak, naći ćete se na stepenastoj travnatoj zaravni, koja predstavlja ivicu kanjona. Njom možete ići sve do mesta gde kanjon počinje. Sa ove ivice pruža se odličan pogled na slojevite litice od crvenkastog kamena.
5 mesta jezivih stradanja na kojima se turisti kupaju i uživaju

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.