Izvor: Luftika.rs, 16.Okt.2019, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

4 specifične osobine koje deca nasleđuju isključivo od majke

Sigurno sto makar jednom čuli ono, lepa na mamu, pametna na tatu ili obrnuto. Osobine koje dobijamo po rođenju predstavljaju svojevrstan miks naših roditelja. Genetika je složena nauka, ali istraživanja koja su naučnici sproveli doveli su saznanja da neke specifične osobine prisvajamo samo od mame.
Inteligencija Veliko istraživanje Univerziteta u Glazgovu u kojem je ispitano više od 12 000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine pokazalo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << socio-ekonomski status i obrazovanje, piše Still.
Rezulati su pokazali da je najveći genetski uticaj imala majka.
Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame.
Obrasci i navike spavanja Istraživanje objavljeno u časopisu „Sleep Medicine“ prošle godine je utvrdilo a mame prenose svoje navike spavanja na decu i da mališani čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju.
Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.
Brzina starenja Izgleda da geni naše mame utiču na brzinu starenja.
Naučnici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame može delomično kontrolisati starenje. Studija je ipak obuhvatala miševe, a ne ljude, te su potrebna dalja istraživanja.
Prolazak kroz menopauzu Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti nasleđena od vaše mame.
Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2 000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje od porodice.
Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veći rizik.
Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života takođe može da igra veliku ulogu.
Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dvije godine ranije.
8 tipova ponašanja toksične majke kojima potpuno uništava psihu deteta

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.