Zašto se kockanje reklamira na sva vrata, a Srbija postaje raj za pranje novca

Izvor: Luftika.rs, 20.Apr.2021, 20:59

Zašto se kockanje reklamira na sva vrata, a Srbija postaje raj za pranje novca

Reklamiranje kladionica i kockarnica u Srbiji je uzelo maha. Proteklih pola godine kladionice su reklamirale popularne Srpske pevačice ali i sportski profesionalci i glumci. Pisali smo o tome kako je Novak Đoković odbio da javno promoviše klađenje jer ne želi da promoviše nešto što nije u skladu sa njegovim vrednostima.
Kakve su to vrednosti koje promovišu ove popularne ličnosti i da li su se zapitali >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << imaju li odgovornost prema svojoj publici kada im sa smeškom uz pesmu i đusku reklamiraju kockanje, koje je jedna od bolesti zavisnosti sa najmanjim procentom izlečenih?
Istraživanje Institut za javno zdravlje objavio je 2018. godine rezultate istraživanja ponašanje dece školskog uzrasta. Prema njihivim saznanjima, u prethodnoj deceniji, kockanje postaje sve popularnije među adolescentima. Kakva je situacija danas, dve godine nakon obavljenog istraživanja, uz dodatne podsticaje sa TV ekrana, nije teško predpodtaviti.
U okviru Batutovog istraživanja pitanja su postavljena samo učenicima I razreda srednjih škola. Rezultati su pokazali da se trećina školaraca u toku života kockala (34.6 %) i da dečaci prednjače u odnosu na devojčice. Već u tako ranom dobu, 2.3 % od ukupno ispitanh školaraca pokazuje znake problematičnog kockanja.
Para vrti… Nove generacije dece školskog uzrasta su maksimalno izložene sadržaju na televiziji i na društvenim mrežama. Poularni influenseri u velikoj meri utiču na stavove i ponašanje naše dece. Često nas na društvenim mrežama zatrpavju plaćenim reklama i savetima za kupovinu, zdravlje i slično.
Šta nam poručuju poznate ličnosti kada se pojave u reklamnim spotovima za kladionicu?
Širok osmeh, izazovne odevne kombinacije, šljokice i zabava su sadržaj koje su nam kladionice plasirale u proteklih godinu dana. Da čovek prosto poželi da otrči do prve kladionice.
Da li su se ove lepe žene zapitale kakvu poruku šalju u ovim spotovima, ko će sve pogledati ovu reklamu i kako će to da utiče na njihove živote. Da li sve baš ovako bajno i veselo kada je u pitanju kocka?
Kladionice se dovijaju na različite načine kako bi promovisale svoju granu i nadmašile konkurenciju. Izbor da učestvujete u promociji kockanja bi trebalo da shvatimo ozbiljno. Jer ako nam se popularne ličnosti sa TV ekrana smeškaju i pozivaju da dođemo po bonuse nešto ozbiljno ne štima u ovom društvu.
Policijski čas Ni pandemija nije uticala na klađenje, bez obzira što je sportskih maniestacija bilo malo, a kladionice zatvorene ili im je ogranilčeno radno vreme. Za vreme policijskog časa menadžeri su išli od vrata do vrata po pozivima korisnika i preuzimali uplate, ispričala nam je radnica jednog lanca kladionica.
Čini se da što je kriza veća, ljudi se više okreću igrama na sreću i klađenju.
Pisali smo i o skandaloznom meljlu koji su dobili zaposleni u Mozzart kladionicama u kome se zahteva od zaposlenih da se vakcinišu jer oni imaju “dojavu” da će uplatna mesta moći normalno da rade ukoliko su im zaposleni vakcinisani. Ko je taj izvor koji je kladionicama dojavio moguće mere Kriznog štaba..
Španija pooštrila propise Španski ministar za potrošnju Alberto Garson je prošle godine predstavio plan koji ima za cilj da se smanji, pa čak i zabrani reklamiranje kladionica i kockarnica u zemlji  kako bi se zaustavio rast zavisnika od igara na sreću. Zakon je usvojen krajem prošle godine i zabranjuje kladionicama da sponzorišu sportske klubove. Zabranjeno je isticanje kladionica na dresovima ili u nazivima stadiona.  Vremenski je ograničeno emitovanje reklamnih spotova.
Ulice naših gradova  imaju mnogo više kladionica nego zelenih površina, a utisak se pogoršao za vreme lokdauna  kada su zeleni prostori i parkovi bii zatvoreni, a kladionice otvorene, rekao je španski ministar Alberto Garzon.
Upravo ovaj opis neodoljivo podseća na situaciju u gradovima u Srbiji ali gde kladionice imamo i po selima.
Porez smanjen Krajem prošle godine u Srbiji je izmenjen zakon o  porezu na dohodak kojim je uređeno je da se porez na dobitke od igara na sreću ne plaća. Ukinuto je plaćanje poreza na ostvaren dobitak od svih posebnih igara na sreću, uključujući kladionice, kazina, igračnice i automat klubove, a posebno je naglašeno da se porez ne plaća na ostvareni dobitak od igara na sreću preko interneta.
Predsednik Resornog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić je istakao da to nije prvi put da se podilazi priređivačima igara na sreću. Naime, neoporezivi deo je prvo 2018. godine podignut sa 11.684 dinara na čak 101.900 dinara, a sada je oporezivanje potpuno ukinuto.
Srbija je očigledno raj za jedan od najvećih kanala za pranje novca.
Mozzart kladionice ucenile zaposlene obaveznim vakcinisanjem: Ili vakcinacija ili zatvaramo uplatna mesta

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.