Četvrtfinale! Đoković čeka Federera!

Izvor: Mondo, 03.Sep.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrtfinale! Đoković čeka Federera!

Novak za dva sata pobedio Portugalca Žoaa Souzu i ušao među najboljih osam u Njujorku. Tamo će izvesno igrati protiv velikog rivala!

Nije bilo glatko, niti je rival bio spreman da se lako preda, ali je bilo i te kako uspešno!

Novak Đoković je za dva sata borbe ušao u četvrtfinale US Opena, pobedivši i peti put u isto toliko duela protivnika iz Portugala. I ponovo mu nije dopustio da osvoji set, iako su ovog ponedeljka odigrali najravnopravniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od svih mečeva.

Novak Đoković - Žoao Souza 6:3, 6:4, 6:3

Zabavan meč videla je njujorška publika. Srpski teniser nije morao da ostaje predugo na terenu, jer je u prvom setu rano stekao brejk prednosti (2:1), a potom su ga u drugom podstakli aplauz publike na njegovu duplu servis grešku (1:2) i sve bolja i čvršća Portugalčeva igra.

Iako je imao očigledne zdravstvene probleme i iako je tražio i pomoć lekara i fizioterapeuta, Đoković je u ključnom trenutku drugog seta (čini se - i meča) poveo 5:4, pa oduzeo servis Souzi za 2:0. Isto je uradio i u finišu trećeg seta, kada je impresivnom serijom 9:1 poveo 5:3, bekhend paralelama "slomio" protivnika i svoje probleme, po zaista velikoj vrućini (31 stepen).

Bez mnogo slavlja, Đoković je pozdravio publiku i otišao u svlačionicu. Njegove misli sada su usmerene ka četvrtfinalu, u kojem će mu rival biti pobednik meča Rodžer Federer - Džon Milman (55. teniser na svetu).

Ako se ne dogodi veliko iznenađenje, Srbin i Švajcarac odigraće još jedan "klasik" u Njujorku. Biće to njihov 47. međusobni meč, a trenutni odnos u pobedama je 24:22 za Đokovića.

Ovako je tekao meč:

TREĆI SET - 6:3

6:3 Početkom devetog gema, Đoković je nanizao devet od deset osvojenih poena! Odličnim servisima je izborio meč lopte i ušao u četvrtfinale US Opena!

5:3 Impresivan gem Novaka Đokovića! Uzastopne bekhend paralele, za 0:40! Dok se Portugalac fokusirao na svađu u kojoj nije bio u pravu, Srbin je ostao miran, sabrao se i došao na gem od trijumfa!

4:3 Souza je odustao od poena dok je bio u toku i svađao se potom sa sudijom, tražeći čelendž pri 30:0. Ipak, utisak je da je arbitar bio u pravu i da je Portugalac zaista prekasno tražio da se proveri Novakov pogodak. Sve to nije uticalo na Đokovića.

3:3 Souza je i dalje spreman za borbu. Što je i bilo očekivano. Izjednačio je brzo, dok set ulazi u odlučujuću fazu.

3:2 Odličan gem za Đokovića! Izuzetno je važno da i u očiglednim problemima nađe snagu da osvoji gem sa "nulom".

2:2 Potrošio je Novak čelendž da ispravi odluku sudije koja je ipak bila u redu, jer je loptica pala na liniju (30:0). Ipak, iako je delovao umorno, našao je snagu da snažnim udarcem uzvrati (30:30). Suarez je osvojio naredna dva poena i gem.

Uz podršku Marijana Vajde, Đoković se vratio na teren, spreman da nastavi meč.

2:1 Novak je na vreme shvatio da će morati da igra bar blizu svog maksimuma da bi kontrolisao meč i nadalje. Osvojio je još jedan gem, pa dočekao pomoć lekara i fizioterapeuta. Posle razgovora sa njima dobio je dozvolu da napusti teren. Doktor je već spremio stetoskop pre nego što su otišli u svlačionicu.

1:1 Souza je uzvratio gemom, ali je morao da se dobro oznoji da bi ga "uzeo". Đoković je na 0:40 praktično odustao od gema, ali se ipak borio i prišao na 30:40. Prišao je Novak potom arbitru i tražio da se umeša kada Souza zastane i skoro prekine poen.

- Rezultat je dobar, ali Novak se ne oseća najbolje. Zatražio je pomoć lekara i doviknuo svom "boksu" o čemu se radi.

1:0 Souza je na mreži "uhvatio" nekoliko snažnih voleja, ali to nije bilo dovoljno da krene "brejkom". Đoković je ostao siguran, iako je bilo i 40:40.

Pauza između setova je trajala šest i po minuta. Novak se vratio iz svlačionice u teget majici.

Novak je između drugog i trećeg seta dobio dozvolu sudije da ode u svlačionicu, ali se Souzi to nije baš svidelo. Upitao je Portugalac u jednom trenutku arbitra "Pa, gde je Novak" i uz čuđenje dočekao odgovor da je Srbin tek tri minuta van terena.

DRUGI SET - 6:4

Foto: AP/Carolyn Kaster

6:4 Hladio se Novak u pauzama i umotavao peškire oko tela. I prijalo mu je! Souza je u desetom gemu konačno promašio jedan udarac (za 15:15), a potom napravio još jednu neiznuđenu grešku (15:30), ali nije bilo gotovo (30:30), iako je Đoković stavio rivala pod veliki pritisak. I Portugalac nije izdržao do kraja!

I to govori koliko je važan bio deveti gem!

5:4 Važni momenti meča. Pri rezultatu 30:30 sudija je upozorio Đokovića zbog isteka vremena za servis. Čini se da je Novak svesno uzeo više vremena da se fokusira. Osvojio je i taj poen (40:30), a potom je na mreži "uhvatio" Souzu i opet poveo. Portugalac zaista pruža ogorman otpor

4:4 Najuzbudljiviji deo meča. Đoković dominira i pri Souzinom servisu, ali su razmene zaista impresivne na momente. Portugalac je servisom po sredini ostvario drugi as i izjednačio.

4:3 Nije lako obojici da igraju na 31 stepen Celzijusa i po jakom suncu. Ipak, Souza sa mreže igra iznenađujuće dobar udarac sa mreže, i "zakuvava" situaciju u Novakovom servis gemu (30:30). Bio je to najduži poen od početka meča, sa 24 razmenjena udarca.

3:3 Dugačka razmena i Novakov forhend koji odlazi u aut, za Souzinu šansu da prekine seriju našeg tenisera. Iskoristio je.

3:2 Kratko je trajalo vođstvo Portugalca. Brzo je "ispravio" naš teniser loše odigrani servis gem. Očigledno ga je dobro motivisao aplauz publike na njegovu duplu servis grešku.

2:2 Novak odmah uzvraća. Rastrčao se, pogodio Portugalca udarcem na mreži, pa iskoristio prvu brejk loptu. Ekspresni "brejk na brejk".

1:2 Ovom se do malopre malo ko nadao. Souza je osvojio prvi brejk. Đoković je pozdravio navijače, čini se - ironično, jer slave njegovu duplu servis grešku.

1:0 Kako je završen prvi, tako je započet i drugi set. Mirnim vođstvom srpskog tenisera.

PRVI SET - 6:3

Foto: AP/Carolyn Kaster

6:3 Povremeno su atraktivni Portugalčevi forhendi, a povremeno ih šalje u aut ili u mrežu. U ovom gemu je sve uradio suprotno planu, pa je duplom servis greškom doneo Đokoviću prednost u setovima.

5:3 Souza je na 40:0 za Đokovića počeo da koristi svoje oružje (forhend), ali je Novak odličnim servisom ipak osvojio gem. Sada će Portugalac servirati da ostane u setu.

4:3 Portugalac je servirao i bilo je 30:30 i bila je šansa da Đoković "ubrza" ovaj set. Ipak, Souza je odlično reagovao i sa dva poena ipak pokazao da je spreman za borbu.

3:2 Posle uzastopno izgubljenih gemova, Portugalac je uhvatio dah. Odigrao je odličan gem i završio ga paralelom za koju je dobio aplauz.

Foto: AP/Carolyn Kaste

3:1 Sve ide prema planu. Na 40:0 Đoković je dopustio sebi grešku na mreži posle drugog servisa, potom mu je sunce zasmetalo (40:30), ali gem nije bio ugrožen.

2:1 Brejk! Dupla servis greška i 0:30 uzdrmali su Portugalca, pa je Đoković iskoristio šansu i "uzeo" drugu brejk loptu. Potom je u pauzi stavio talk na dlanove, da mu reket ne bi klizao iz ruku.

1:1 Portugalac, pa Srbin su bez velikih problema osvojili svoje uvodne servis gemove.

Najveći srpski teniser je pred četvrtom preprekom na US Openu i ako je preskoči igraće u četvrtfinalu protiv boljeg iz meča Džon Milman - Rodžer Federer!

Dakle, veliki spektakl je na pomolu, a da bi se dogodio, biće potrebno da Đoković uradi isto što i protiv Mađara Martona Fučovića, zatim protiv Amerikanca Tenisa Sandgrena i Francuza Rišara Gaskea.

Novak se sastajao sa Portugalcem dosad četiri puta i u svim mečevima je pobeđivao. Štaviše, odnos u osvojenim setovima je 11:0 za našeg igrača.

Meč bi trebalo da počne posle 20 časova. Ostanite uz MONDO.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.