Od Amersforta do petog Vimbldona – 13 godina slave Novaka Đokovića

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Amersforta do petog Vimbldona – 13 godina slave Novaka Đokovića

Pre tačno 13 godina tada 19-godišnji Novak Đoković je osvojio svoju prvu ATP titulu.

Bilo je to u Holandiji, na turniru Serije 250 u Amersfortu gde je Novak pobedio Čileanca Nikolasa Masua sa 7:6 (5), 6:4 posle skoro tri sata igre.

Mnogo se od tada promenilo, Masu se pre šest godina penzionisao, trenutno je trener Austrijanca Dominika Tima, a turnira u Amersfortu odavno nema, ugasio se.

Te 2006. godine na šljaci u Amersfortu Novak je na putu do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvog pehara pobedio našeg tenisera Borisa Pašanskog, potom Čeha Tomasa Ziba, pa Francuza Marka Žikela.

U polufinalu je prošao predajom protivnika, Argentinca Giljerma Korije pri vođstvu od 6:1, 1:0. Korija je 2004. igrao finale Rolan Garosa, a izgubio je od zemljaka Gastona Gaudija.

Kakva je bila sudbinska povezanost Novaka sa Amersfortom, izlišno je govoriti. To je takmičenje od kojeg je njegova porodica dve i po godine kasnije otkupila licencu da bi organizovala do sada jedini ATP turnir u Serbiji, Serbia Open koji se održavao od 2009. do 2012.

Novak je osvojio i titulu na tom premijernom turniru u Beogradu protiv Poljaka Lukaša Kubota, ali Amersfort je gradić u kojem je Novak započeo svoje veliko i bajkovito tenisko putovanje.

Od tada je Đoković osvojio ukupno 75 titula od čega 16 Grend slem trofeja, 261 nedelju je najbolji igrač sveta i smatra se jednim od najboljih tenisera svih vremena.

I B92 je te 2006. godine objavio vest da je Novak osvojio svoj prvenac, a ono što je posebno interesantno bili su komentari posetilaca sajta od kojih su se eto mnogi i obistinili.

"Čestitam! Nasledićeš me za par godina", napisao je jedan duhoviti komentator pod nadimkom "Federer".

Drugi, pod imenom Slaven imao je proročku viziju: "Bravo Nole, majstore! Bićeš ti jednog dana No. 1! Svaka čast!".

Talas oduševljenja još tada je zapljusnuo Srbiju i sve zemlje gde ima naših ljudi. Malo ko je slutio da će 13 godina kasnije Novak imati ne jedan, nego 16 Grend slem pehara i da će u julu 2019. po peti put postati šampion Vimbldona.

Počelo je Amersfortom, i na sreću svih Novakovih navijača i ljubitelja tenisa u Srbiji, još traje. Nadajmo se još dosta godina.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.