Hoće li kompanija prvog reketa sveta USPETI? Od 10.000 ispitivanih supstanci SAMO JEDNA POSTANE LEK

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2022, 20:44

Hoće li kompanija prvog reketa sveta USPETI? "Od 10.000 ispitivanih supstanci SAMO JEDNA POSTANE LEK"

Novak Đoković kupio je dansku farmaceutsku kompaniju koja se bavi traženjem rešenja u oblasti lečenja koronavirusa. Kompanija na svom sajtu navodi da se bave "razvijanjem tretmana i lekova za retroviruse i otporne bakterije".

Kada govorimo uopšteno o razvijanju inovativnih lekova, taj proces može da traje jako dugo, pa i do 10 godina.

- To je veoma neizvestan proces. Od 10.000 supstanci koje kreću u ispitivanje, samo jedna postane lek - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u jutarnjem programu TV Prva Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

On je dodao da su svi ti lekovi prethodno već bili u razvoju za neku drugu virusnu bolest - remdesivir je inicijalno razvijan kao lek protiv ebole, favipir protiv gripa, molnupiravir takođe.

Trkulja ističe da je prerano govoriti o tome da li će lek koji razvija danaska kompanija, u vlasništvu bračnog para Đoković, biti uspešan protiv koronavirusa.

- To je investicija. U ovom momentu postoji jako veliki broj potencijalnih lekova koji se razvijaju protiv koronavirusa - rekao je Trkulja.

Takođe, objasnio je da uopšte nije jednostavno da se antivirusni lekovi pojave na tržištu.

- Ako pogledamo istorijski, možemo na prste jedne ruke da nabrojimo uspešne lekove protiv određenih virusnih oboljenja, danas pre svega protiv hepatitisa C, HIV-a, gripa i tu se negde otprilike lista završava - ističe Trkulja.

Efekat primene lekova na pandemiju

Od početka pandemije pokušali smo pristupom koji je posmatrao lekove koji već postoje. Posle smo došli do monoklonskih antitela, a najveći problem je što se moraju davati intravenskim putem.

Najveći problem s pandemijom koronavirusa je velika zaraznost usled čega postoji veliki pritisak na zdravstvo. Onog momenta kada antivirusni lekovi počnu da dolaze u oralnom obliku, to je mnogo lakše.

Sada smo ušli u fazu u kojim imamo monoklonska antitela koja se daju oralnim putem - baricitinib, molnupiravir, a očekuje se da će pre kraja prvog kvartala ove godine kod nas stići i pakslovid.

Polako borba protiv virusa počinje da se zahuktava ne samo na nivou vakcina, već i na nivou lekova.

"Injekcija protiv kovida"

- Prva velika vest koja dolazi je lek koji je dobio dozvolio u SAD-u - monoklonsko antitelo koje se daje jednokratno - rekao je Trkulja.

U pitanju je intramuskularna injekcija, koja pruža šestomesečnu zaštitu od nastupanja kovida 19.

A može se primeniti kod svih onih koji iz objektivnih razloga ne mogu da dobiju vakcinu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Hoće li Novakova kompanija USPETI? "Od 10.000 ispitivanih supstanci SAMO JEDNA POSTANE LEK"

Izvor: Blic, 22.Jan.2022

Novak Đoković kupio je dansku farmaceutsku kompaniju koja se bavi traženjem rešenja u oblasti lečenja koronavirusa. Kompanija na svom sajtu navodi da se bave "razvijanjem tretmana i lekova za retroviruse i otporne bakterije".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.