ESPN: Đoković 15. najdominantniji sportista današnjice

Izvor: B92, 20.Mar.2018, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ESPN: Đoković 15. najdominantniji sportista današnjice

ESPN, jedan od najpopularnijih medija u SAD, rangirao je Novaka Đokovića na 15. mesto najdominantijih sportista u prethodnih 20 godina.

Srpski teniser obeležio je početak druge decenije ovog veka, ne samo u tenisu već i u celokupnom sportu, kada je svojim igrom "mleo" protivnike.

Američki mediji, koji je poznat po sličnim listama, prepoznao je Novakovu dominaciju i uvrstio ga je u 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najdominantinijih sportista u prethodnih 20 godina.

U tekstu ESPN pišta da u velikoj trojci Novak-Rafa-Rodžer, srpski teniser ima najmanje osvojenih Grend slem titula (12) i da će zbog toga mnogi da se zapitaju kako je Novak na 15. mestu, a da se Nadal uopše ne nalazi na njoj.

Objašnjenje je prosto – od 2011. do 2016. godine Đoković je učestvovao u 18 Grend slem finala (šest je propustio), pobedio je na čak 140 mečeva protiv Top10 tenisera, devet više od Federera i Nadala zajedno (Federer + Nadal = 131 pobeda nad Top10 igračima od 2011. do 2016).

U tih pet sezone Novak je u svakoj imao preko 20 pobeda nad Top 10 igračima – Nadal je to uspeo jednom (2013), dok Federer nikada nije imao takvu godinu. U 2015. godini srpski teniser je čak 31 put pobedio igrača iz najboljih 10, što je rekord u Open eri.

Iako Novak zaostaje u Grend slem titulama, ima pozitivan skor i protiv Federera (23-22) i protiv Nadala (26-24).

Od tenisera jedino se još Rodžer Federer nalazi na ovoj listi, pošto zauzima peto mesto, dok je od teniserki Serena Vilijamsa rangirana na 11. mestu.

Najdominantniji sportisa u izboru ESPN je Tajger Vuds, a prvih pet čine NBA zvezda Lebron Džejms, penzionisani NFL kvoterbek Pejton Mening, Naskar vozač Džimi Džonson i pomenuti Rodžer Federer.

Šesto mesto zauzela je legendarna golferka Anika Sorenstem, sedmi je legenda Formule 1 Mihael Šumaher, dok prvih deset kompletiraju Flojd Mejveder, fudbalerka Marta i najbrži čovek u istoriji Jusein Bolt.

Odmah iz Jamajkanca sledi mađioničar iz Argentine Lionel Mesi, Serena Vilijams, legenda ženske NBA lige Loren Džekson, najbolji fudbaler sveta za 2017. Kristijano Ronaldo i naš Novak Đoković.

Za kraj, poslednjih pet najdominatnijih sportista u poslednjih 20 godina su: Alison Feliks (atletika), Beri Bonds (bejzbol), Majk Traut (bejzbol), Mani Pakjao (boks) i Tom Brejdi (američki fudbal).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ESPN izabrao najbolje sportiste sveta, ima mesta i za Srbina

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2018

Ugledna američka TV stanica ESPN napravila je listu najboljih sportista u prethodnih 20 godina...Na ovoj zanimljivoj listi našao je mesto i jedan Srbin, naravno Novak Đoković, koji je na 15. mestu. Naš as je u krizi, ali njegovih 12 Grend slem kruna bilo je dovoljno da uđe u ovaj laksvi izbor....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.